Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Уртикарията е кожна болест, при която се появяват уртики (плюски) на различни места по тялото и оток на устните и някои лигавици. Тя е единственият обрив, който се явява, изчезва и отново се явява в различни участъци.

Острата уртикария започва внезапно след консумация на някоя храна. С подходящо лечение минава за 1-2 седмици.

Хроничната уртикария е сериозно заболяване, което често не зависи нито от алергия към храни и химикали, нито от външен дразнител. Дължи се на хроничен процес в организма и продължава години, без причината да бъде открита.

Отокът на устните и лигавиците може да застраши живота като предизвика задушаване.

Неправилно е уртикарията да се свързва само с алергия. Често се причинява от триене, усилие, травми, радиация, вибрации, вътрешни болести. Алергичните фактори биват вътрешни и външни. От първите роля играят развалени зъби, чревни паразити и др. Външните са: храни, главно белтъчни, домашен прах, полени, плесени, медикаменти.

Най-доброто лечение на уртикарията е да се открие причиняващият я фактор и да се елиминира. Това обаче не е лесно, а понякога е невъзможно. В такива случаи се прибягва до антихистаминови препарати. При тежко хронично състояние се прилагат мощни медикаменти.