Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Първичната промяна на кожата при акне представлява увеличено вроговяване в отвора на мастната жлеза на лицето. То се дължи на редица фактори, някои от които наследствени, а други свързани с хормоналния баланс на космено-мастните структури.

В най-общи линии може да се обясни с повишено възприемане на мъжките полови хормони в сравнение с женските. Трябва да се знае, че не става дума за увеличение на мъжките полови хормони, а за смущение в тяхното усвояване от клетките на кожата и техните структури. В отвора на мастната жлеза се получава тапичка, която затруднява изтичането на мастната секреция. Самата жлеза се разширява и възпалява, като се появяват микроби, които допълнително разрушават нейната стена. На повърхността на кожата има черна рогова запушалка, а по-късно зачервена пъпчица с гноен връх.

Акнето може да се прояви с леки форми - малки пъпки със запушалки (комедони), но може да се образуват и големи кисти, които да обезобразят лицето. В тежките случаи на акне се засяга кожата на всички себорейни области – лице, гърди, гръб.

Обикновено акнето се появява в пубертета и отзвучава след няколко години. Ако пъпките не се чоплят и не се внесе допълнителна инфекция, то отзвучава без остатъчни явления. Често обаче при разчопляне и при некомпетентни козметични процедури се внася инфекция, която затруднява излекуването. В по-напреднала възраст акне се получава при нарушение на хормоналния баланс на организма, най-често вследствие заболяване на яйчниците при жените.

Болестта засяга целия организъм и само локалните физиотерапевтични процедури не помагат. Нужно е лечение с антибиотици, понякога дълго. При нарушен хормонален баланс се дават хормонални препарати, а в тежки случаи – ретиноиди, медикаменти, влияещи на процесите на вроговяване.

Местни физиотерапевтични процедури се прилагат за успокояване на възпалението, премахване на комедоните, за да се улесни дренажът на мастните жлези. Те обаче са с временен ефект, тъй като премахнатата запушалка отново се образува за кратко време. Ако са се получили белези, се прилага лечение с лазер, което обаче трябва да се извърши след активната фаза на заболяването. Прилагат се също пилинги, различни видове фототерапия и др.

Хората с акне често си мислят, че имат подобрение след облъчване с ултравиолетови лъчи на морето. Това е привидно и за кратко, тъй като слънчевата светлина усилва вроговяването и рецидивът на акнето през зимата е много по-тежък, отколкото преди облъчването на слънце. Акнето се влошава и от замърсен въздух, пушене, недоспиване.