Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Еритродермията засяга цялата кожа без свободни участъци. Причините могат да са сравнително невинни, но могат е да са злокачествени заболявания.

При тази болест се зачервява цялата кожа на тялото. Най-често я предизвикват екзема, псориазис, питириазис рубра пиларис, някои кожни лимфоми и злокачествени заболявания.

Еритродермията при псориазис започва като единични, зачервени, лющещи се плаки по лактите и коленете, като постепенно се появяват нови по останалите части на кожата с различна големина. Някои се сливат и се получава картина, подобна на географска карта. Постепенно цялата кожа става червена и се лющи с белезникави люспи подобно на восъчна свещ. В повечето случаи липсва сърбеж.

Питириазис рубра пиларис трудно може да се различи от псориазиса, но при него лющенето е на по-фини люспи, има сърбеж и се разрушават космите по тялото, главно на главата.

Еритродермията при екзема най-често е заради себорейната екзема. Заболяването започва от лицето, гърдите, гърба, окосмената част на главата и обхваща цялата кожа. Налице е един микроорганизъм, наречен питироспорум овале.

Синдромът на Сезари принадлежи към злокачествените заболявания на кожата, наречени лимфоми, и засяга също кръвотворните органи. Обхваща цялата кожа на тялото с интензивен сърбеж.

Лечението на еритродермията зависи от вида й. При псориатичната класическите локални средства за псориазис рядко водят до ефект. Обикновено се налага използване на мощни цитостатични средства. Ако е себорейна, се лекува с антибиотици и кортикостероидни препарати. Питириазис рубра пиларис е труден за лечение, използват се препарати от групата на сулфоните с променлив успех. Синдромът на Сезари също е предизвикателство пред медицината. Лечението трябва да се извърши в онкологична болница.

Важно е най-напред да се уточни причината за еритродермията, защото препаратите, използвани при един вид, са противопоказани при другите.