Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Първо трябва да се направят прегледи и изследвания, за да се види дали хемангиомът (доброкачествен тумор, причинен от разширени повърхностни кръвоносни съдчета) е изолиран.

Понякога освен по кожата хемангиоми има и вътре в черепа. Те притискат мозъка и причиняват припадъци и други неврологични симптоми.

Ако хемангиомът е само на кожата, той може незабавно да се премахне оперативно. Този подход се предпочита от повечето специалисти, но изисква условия за детска хирургия и много подготвен персонал. Други лекари предпочитат да се изчака, тъй като хемангиомите понякога имат обратно развитие. Може с нарастване на кожата дефектът да остане малък и незначителен и да не загрозява.

Има и медикаментозно лечение. Препоръчва се продължително мазане с кортикостероиди, които свиват хемангиома, но имат странични ефекти и затова трябва да се следят от лекар.

Най-общата препоръка е да не се бърза с оперативна намеса при малко дете, тъй като това може да стане и в по-късна възраст. Ако обаче има риск козметичният дефект да навреди на психиката, по-добре да се премахне в ранна възраст.