Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Псориазис и екзема са две отделни болести, различни по етиология, патогенеза, симптоми и лечение. Те са толкова различни, че ако се лекува псориазис със средствата против екзема и обратно, болестта силно се влошава и дори преминава в труднолечими и тежки форми.

Псориазисът се проявява с плаки, най-често по лактите, коленете, окосмената част на главата, дланите и стъпалата. Но са възможни и плаки по гънките на лактите и коленете, седалището, слабините. По ноктите се появяват точковидни вдлъбвания във форма на напръстник, задебелявания под нокътя и липса на покриващата нокътя кожичка. В тежките форми се обхващат и ставите.

Кожните плаки се разпознават по това, че при чоплене роговият слой се разпада като сребрист прашец или восъчна свещ. Ако продължи чесането на плаката, излизат точковидни кръвоизливи като кървава роса.

Болестта се дължи на ускорено деление на клетките. Лекува се с медикаменти, които го потискат. Използват се препарати на базата на катрани, салицилова киселина и потискащи имунитета средства под контрол на лекар.

Ако с тях лекуваме екземата, ще я раздразним и силно ще влошим клиничното й протичане.

Повечето видове кожни възпаления (дерматити) са екзема. Причините за нея могат да са вътрешни (ендогенни) и външни (екзогенни). Първите обикновено са наследствени, а вторите са свързани с химикали от околната среда – в миещи средства, облекла, козметика, професионални вредности и др.

Екземните плаки могат да се появят по всички части на тялото. Локализацията по окосмената част на главата, лицето, гърдите, гърба е типична за себорейната екзема. По останалите части на тялото екземата започва със зачервяване, мехурчета, които се пукат, отделят течност, тя засъхва, образуват се корички, които могат вторично да се инфектират. При хроничните екземи загрубява кожният релеф, натрупва се рогова материя и има силен сърбеж, който при псориазиса е рядкост.

Екземата се лекува, като се открие и елиминира нейният причинител, както и с кортикостероидни препарати, които са строго забранени при псориазис.