Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Витилигото е състояние на кожата, при което липсва кожният пигмент меланин в различно големи участъци. Може да се прояви във вид на малки петна или по-големи – засягащи различни участъци от кожата (левкодерма). Ако обхваща цялата кожа на тялото, това състояние се нарича албинизъм. В този случай липсва пигмент не само в кожата, но в кожните придатъци, в очите и нервната система.

Причината за поява на витилиго е неизвестна. Това, че се проявява при роднини, говори за наследствена предиспозиция (предразположение). Има и имунологична теория, според която е налице имунологична реакция срещу клетките, произвеждащи меланин. Обвиняват се нервно-психически фактори, тъй като меланоцитът има еднакъв ембрионален произход с нервната система. Основание за това дава и появата на витилиго след нервно-психични травми. В някои случаи витилигото следва алергична реакция от контакт с някои химикали като парафенилендиамин и паратерциенбутилфенол. По неизвестен механизъм бели петна се появяват и на мястото на обрив от псориазис, екзема и др.

Засега приета имунологичната теория за витилигото и лечението се прилага в тази насока.

Локализацията на промените може да е разнообразна, но най-често започва на устните, клепачите и половите органи. Нерядко са засегнати открити части на тялото. Няма нито болка, нито сърбеж, единственият проблем е козметологичен.

Понякога пациентите твърдят, че витилиго им се е появило след море. Това е само привидно, тъй като при облъчване от слънце се е пигментирала здравата околна непроменена кожа и петната са станали по-контрастни.

Лечението цели местно потискане на имунната реакция срещу меланоцитите. Постига се с ултравиолетови облъчвания. Препоръчва се и морелечение, което е приоритет на българската дерматологична школа, а също и облъчване с изкуствени фотоизточници. Предпочитат се лампи, които селективно отделят лечебните лъчи. Използва се т.нар. ПУВА терапия, съкратено от псоралени + UV-A лъчи. С псоралените се повишава чувствителността на кожата към светлинното облъчване и следва облъчване с UV-A лъчи.

Това става със специална апаратура в клиники. Пациентът трябва да е под наблюдение, за да не се получи изгаряне на кожата след показване на дневна светлина. Необходимо е и да носи очила с висок фотозащитен фактор, тъй като пигментът се намира и в очите и могат да се получат сериозни очни увреждания. Други средства за потискане на локалната имунна реакция са кортикостероидни кремове, прилагани продължително време. Трябва да се има предвид, че те изтъняват подлежащата кожа.

Употребяват се и народни средства като отвара от корени на магданоз и др. Базират се на факта, че в някои растения се съдържат псоралени.

Напоследък с успех се използва психотерапия. Чрез нея се подобрява отношението на болния към неговото заболяване, а също така и със специални медитативни техники се насочват жизнените сили на организма към корекция на пигментния дефект.

Някои болни успешно коригират състоянието си с широката гама козметични кремове на пазара.