Отговорът е от книгата на светилото на българската дерматология проф. д-р Любомир Странски.

Потните жлези имат много важна функция в организма. От една страна, намаляват телесната температура чрез отделяне на вода, а от друга, изчистват организма от отрови подобно на бъбреците. Затова те имат сложна структура и дейност, които се регулират от централната и периферната нервна система и от някои ендокринни фактори.

Липсата на потене може да се дължи на промени на различни нива в тази сложна верига. Могат да бъдат увредени самите потни жлези, тъканите около тях, нервните окончания, които ги управляват, и центровете на периферната и централната нервна система, както и някои органи във връзка с обмяната на веществата.

Може потните жлези да са увредени по рождение или от болести като склеродермия, екзема, ихтиоза, синдром на Сьогрен и др. Може да бъде увредена симпатикусовата нервна система на организма от болести като диабетна невропатия, сирингомиелия, прогресивна сегментална хипохидроза, проказа и др. Може причината да е в централната нервна система с увреждане на терморегулационната функция на мозъка.

Отсъствието на потене се лекува, ако се разбере причината и тя се премахне.