Английски учен се е заел да създаде напитка, която действа като алкохола, но без да вреди на организма като него. Д-р Дейвид Нут я нарича "алкарел" и се надява някой ден тя да измести алкохолните напитки от пазара или да влезе в състава им, пише в. "Гардиън".

Според Нут, който е психиатър от лондонския "Импириъл колидж", вещество в бъдещата напитка ще има качествата на алкохола да отпуска човека и да играе ролята на смазка в социалните му контакти, без обаче да предизвиква махмурлук, да уврежда органите и да води до пристрастяване като алкохолизма.

Според "Гардиън" идеята на 67-годишния д-р Нут звучи твърде добре, за да е истина. Двама души от алкохолния бранш поотделно я сравнили с плановете Марс да бъде заселен с хора.

И все пак "алкарел" вече е на път към кръчмите и магазините. През ноември 2018 г. д-р Нут е събрал 20 милиона лири от заинтригувани инвеститори и те ще му стигнат да извади продукта си на пазара.

"Производителите на алкохолни напитки са наясно, че алкохолът е отрова. Ако той бъде открит днес, незабавно ще бъде забранен като опасен. Ако за него се приложат стандартите за безопасност на храните, безопасната доза алкохол би била 1 чаша вино годишно", казва д-р Нут.

Като психиатър той е прекарал по-голямата част от професионалния си живот, лекувайки зависими от алкохола хора. Преди 10 г. бил сменен като национален консултант по наркотиците, понеже казал, че има двоен морал спрямо алкохола и наркотиците и че язденето на кон е по-опасно от вземането на хапче екстази.

Скоро след това той изнася данни в сп. "Лансет", които доказват, че алкохолът нанася повече вреди на обществото от хероина.

Самият Нут обаче не е ревностен въздържател. Казва, че гаврътва по едно малко уиски вечер преди лягане. Освен това заедно с дъщеря си държи бар в Илинг. "Аз не съм против алкохола. Харесвам го, но би било добре той да има алтернатива. Надявам се някой ден да добавя "алкарел" в минюто на моя бар", казва ученият.

Изследванията му започват още през 1983 г., когато като студент открива антидот на алкохола. Синтезираното от него вещество блокира т.нар. рецептори Габа в мозъка на опиянени мишки и те незабавно изтрезняват. Антидотът обаче е опасен за хора и няма клинично приложение. Ако случайно бъде изпит от трезвен човек, би предизвикал припадъци, както става при силен алкохолен глад у алкохолиците.

Оттогава Нут се насочва към търсене на вещество, което да стимулира рецепторите Габа и да предизвиква радостна възбуда като алкохола, без обаче да е алкохол и без да вреди като него. През 2005 г. изложил тезата си в специализирано издание и отзивите били, че тя е хитра, но неприложима.

Според д-р Нут рецепторите Габа са 15 вида и ги има на много места в мозъка. Алкохолът е много активен и успява да се съедини с всеки от тях. Нът казва, че е открил молекула, която да прави същото, но без нежелани ефекти. Отказва да я назове обаче заради търговската тайна.

"Ние вече знаем къде в мозъка алкохолът има "добър" ефект и къде - "лош". Знаем и рецепторите, на които въздейства - Габа, глутамат и още няколко като допамина и серотонина", казва д-р Нут. Неговият "алкарел" ще постига върховия ефект от алкохола, който няма да зависи от изпитото количество. Същият ефект вече е постигнат при някои лекарства - например варенсилин, което е за отказ от пушенето. За "алкарел" Нут се надява да има различни разновидности, подходящи за вечерно празненство и за делови обяд.

Откриването на молекулата е било трудно, но още по-трудно ще е добавянето й в състава на напитка. Очаква се "алкарел" да бъде регистриран като хранителна добавка и към него да се прилагат стандартите за храните, без да минава тестове за безопасност като лекарствата. Досега го е изпробвал само създателят му и още няколко души в лабораторията на Нут. Трябвало да го смесят с плодов сок, защото в чист вид "алкарел" нямал добър вкус. Но пък можел да се пие на корем.

Вече се работело по създаването на специална бутилка за него и се очаква след 3 до 5 г. "алкарел" да излезе на пазара. Предполага се, че новата напитка ще бъде посрещната с радост от производителите на алкохол, които инвестират все повече в безалкохолни продукти. Надеждата на д-р Нут е те да купуват "алкарел" и да го добавят към своите напитки.