В стомасите на половината човечество живее бактерията хеликобактер пилори. За много хора тя е безвредна, но при другите причинява гастрити, язви и рак на стомаха. За борба с нея се предписва комбинация от антибиотици. Тази стратегия на лечение обаче носи риска след два или три терапевтични курса бактерията да стане устойчива на антибиотици.

Учени от Калифорнийския университет предлагат по-хитър подход, предаде Би Би Си. Те са открили белтък, благодарение на който бактерията остава жива в стомаха въпреки силната му киселинност.

Така бе даден отговор на въпроса, който медицината търси от 2005 г. насам, когато двама австралийски учени спечелиха нобелова награда за откритието им, че тази бактерия причинява язва. Оттогава обаче оставаше загадка как тя издържа на солната киселина, с която стомахът на човека периодично я полива.

Оказва се, че хеликобактер пилори оцелява в стомаха благодарение на т.нар. канал за урея. Така екипът е нарекъл специален белтък в клетъчната мембрана на бактерията, който действа като врата. Ако киселинността в стомаха се повиши твърде много, каналът се отваря и пропуска съединението урея в клетката. Уреята е отпадъчен продукт и се изхвърля от тялото с урината, но малки концентрации от нея има и в стомаха. Бактериите използват уреята, за да неутрализират солната киселина в стомашния сок, която иначе би ги убила, посочват учените. През електронен микроскоп те са наблюдавали канала за урея в отворено и в затворено положение. Така установили, че белтъкът с форма на шестоъгълна призма я променя по такъв начин, че в средата му се отваря проход.

Учените са проследили как действа каналът с различни аминокиселини, и така установили нивото на киселинност, което го активира. Те смятат, че каналът за урея на хеликобактер пилори е нейното уязвимо място. Ако той бъде блокиран с подходящ медикамент, механизмът за оцеляване на бактерията вече няма да я предпазва и тя ще погине от стомашния киселинен сок, казват учените.