Сладолед на клечка, сандвич, купен от летище, порция стриди и вечеря в елитен ресторант станаха причина за смъртта на 5 души наскоро, сред които и деца. Случаите бяха описани в печата като драстични, но всъщност ежегодно по света има стотици жертви на най-банални храни.

Гъби

През февруари в ресторанта Riff във Валенсия 30 души получиха тежко хранително натравяне. Една жена умря, а съпругът и синът й бяха спасени в болница. Семейството празнувало рожден ден в ресторанта, който има звезда на "Мишлен" за най-елитно заведение в света.

Разследването показа, че причина за масовото натравяне е ризото със смръчкули, което е фигурирало в менюто. Гъбите били доставени от Китай и са се оказали силно отровни, при това без изобщо да приличат на смръчкули. Сега заведението е затворено.

Стриди

Стридите вече не са екзотичен деликатес. Когато им е сезонът, се предлагат в доста ресторанти, и то не само по крайбрежието. Но в тях освен полезни минерали може да се съдържа и опасната за човека бактерия "вибрион". Тя предизвиква тежко хранително отравяне и дори сепсис с летален изход.

Така по време на ваканция в Луизиана през 2017 г. студентка от Тексас изяжда 20 сурови стриди, купени от пазар. Тя се разболява от вибриоза и умира. Миналата година същато става и с жител на Флорида. Но бактерията е откривана не само в стриди от крайбрежието на САЩ. Засичана е и в стриди от Франция и Испания, откъдето е вносът за България.

За да се предпази от вибриоза, човек трябва да поръчва стриди само в заведения, които имат надлежна документация за тях (време и място на улова, срок на съхранение и пр.). При покупка на стриди трябва да няма дупки и пукнатини по раковините. Тези раковини трябва да са плътно затворени и тежки, тъй като вътре има и сок. Месото на живата стрида е прозрачно и приятно ухае на море. Ако е побеляло или мътно, не я купувайте.

Ядки

Фъстъците, орехите, сусамът са силни алергени и ежегодно стават причина за смъртта на стотици хора по света. През февруари 9-годишно момиче умря, след като яло сладолед с фъстъци, купен от търговски център в Испания. Детето и родителите му знаели за алергията й и специално попитали дали в сладоледа има фъстъци, но получили отрицателен отговор.

Миналата година момиче си купи сандвич със сусам от кафе на лондонското летище и умря от алергична реакция на борда на самолета. Наличието на сусам в сандвича, въпреки изискването на закона, не е било описано на опаковката му.