Антрацитен крем, сладолед, напитка, хляб, пица, бургер, хапки... Предложиха ли ви вече храна с цвят на въглен? Пробива си път не само с необичаен вид, а и като част от детокс сериите за хигиена и пречистване на вода със сходната амбиция да помага в грижите за здравето. И не става въпрос за храни, оцветени с мастило от сепия.

Новият уклон залага на активния въглен. Той се държи като сюнгера в морето - поема каквито вещества срещне и затова го сравняват с чистач. Презумпцията е, че ще очиства и червата от токсини. Неудобството е, че поема и полезни минерали. Затова според експертите е добре този вид храни да не са в постоянното меню, а само за разнообразие.

Детоксикацията е физиологичен или лекарствено опосредстван процес на отстраняване на токсични вещества от организма. В медицината се реализира с антидоти, диализа, хелатотерапия, форсирана диуреза, с хепатопротективни агенти и пр. Но в диетиката има противоположни и изключващи се становища. Едни смятат детоксикацията за загуба на време и пари без реални ползи, други я защитават, казва д-р Мария Николова от Медицинския университет в София.

“Описани са разнообразни подходи за детоксикация – билкови екстракти, трудно изпълними диети, контрастни душове, гладолечение, прием на дестилирана вода, високи дози загрято масло, електрически и електромагнитни въздействия и пр. Цели се елиминиране на натрупани токсини в черния дроб или бъбреците, без обаче те да са дефинирани от науката кои са. Няма утвърдени алгоритми за провеждането на различните детоксикиращи терапии, нито доказателства за ефектите.”

Мнението на науката е, че нямат значим ефект за организма. Нещо повече - при продължителен прием на активен въглен или храни с него има рискове за здравето, обяснява специалистката.

Активният въглен е изработен от някои видове дървесина, кокосови черупки, торф, въглища или стърготини. Въглеродът се “активира”, като се обработва при много високи температури. Така се създава въглен с повече пори. Той улавя токсини и химикали в червата, предотвратявайки тяхното усвояване.

Порестата структура има отрицателен електрически заряд, който привлича положително заредени молекули. Тъй като активният въглен не се абсорбира, той изнася поетите вещества навън с изпражненията. Въгленът има и медицински приложения - при отравяне, намалявайки силата му, казва д-р Николова. 

Активният въглен е ползван от 1800 г. като антидот.

Показанията му са остри и хронични отравяния с алкалоиди, тежки метали, пестициди, лекарства, както и оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт: метеоризъм, лошо храносмилане, киселини, тежест, хранителни интоксикации. Всеки случай обаче трябва да бъде разглеждан индивидуално, за да се препоръча дали да се прилага активен въглен, в каква дозировка и за какъв период от време.

В народната практика се използва за избелване на зъбите, понижаване нивата на холестерола, при различни козметични процедури. Това са все здравни претенции, за които няма солидни и потвърдени медицински доказателства, допълва диетоложката.

“Въглеродът като добавка или цвят в храните е обозначен с Е 153 или като растителен активен въглен - обяснява д-р Николова. - Разрешен е в Европа, Нова Зеландия, Русия, Украйна и Беларус. В рецептите за цял хляб с активен въглен например се препоръчва влагането на 5 грама от него. Това автоматично поставя въпроса доколко и дали изобщо би имала ефект върху стомашно-чревния тракт употребата на хляб с активен въглен в обичаното количество от 200-300 г хляб на ден. И доколко бял хляб от рафинирано брашно, но оцветен с 5 г активен въглен би допринесъл за “изчистване” на организма.”

Затова д-р Николова вижда ролята на черните храни в сферата на кулинарното разнообразие от време на време. И изтъква какво трябва да имаме предвид при всекидневно приемане на активен въглен:

В големи количества причинява запек. Често в ежедневието активният въглен се използва като хапче без рецепта при диария. Но когато една таблетка не помогне, обикновено се взема, втора, трета и после още... Големите количества обаче може да предизвикат тежък запек и да нарушат абсорбирането на необходимите вещества.

Това води до провал на метаболитните процеси, намаляване на имунитета, резки загуби на витамини и минерали. Резултатът: здравей, хиповитаминоза! - възкликва д-р Николова.

Може да доведе до дисбиоза. Въгленът при постоянна употреба като средство срещу газове например (често разменяна от човек на човек рецепта) извежда от тялото необходимите ензими и потиска полезната микрофлора. В резултат на това метеоризмът на фона на дисбиозата се влошава и може да се наложи сериозно лечение.

Сърцето се сърди. Неконтролирано прилагане на активен въглен е лошо за сърцето - премахва от тялото необходимите за нормалната му работа калий и магнезий. И заедно с тях губим калций, който често е в недостиг и дефицитът се запълва с голяма трудност. Без тези вещества работата на сърцето е затруднена.

И язвата не го обича. Честото “подаване” на абсорбиращ въглен може да създаде дискомфорт и при хора с язви и хронични възпалителни заболявания на червата - улцерозен колит, дразнимо черво и др.

Моята принципна гледна точка е, че ако човек се храни разнообразно, балансирано, има правилен режим на хранене и не преяжда системно с храни, които поддържат хронично възпаление в организма, не би имал нужда от периодично и системно пречистване (детоксикация), каза д-р Николова.

Хроничното възпаление се асоциира с всички социалнозначими заболявания: затлъстяване, захарен диабет, сърдечносъдови заболявания, рак.

За съжаление, съвременният човек прекалява с храни, богати на въглехидрати – нишесте и прости захари, глюкозо-фруктозен сироп, трансмастни киселини, пържени храни, богати на крайни продукти на гликирането, които ускоряват стареенето; пакетирани храни, подсладени напитки. Този нездравословен модел на хранене хронично интоксикира организма.

Разбира се, подходът за поддържане на здравето или лечението трябва да е индивидуализиран и съобразен с начина на хранене, евентуални придружаващи заболявания, работна среда, вредни навици като пушене, пиене и т.н.

При здрави хора обаче детоксикиращи програми не са необходими. Може да се прибегне към тях в екстремни случаи. Иначе природата е снабдила бъбреците, черния дроб, кожата с механизми да извеждат ненужните вещества от тялото.