Сърцето може да спре заради нифедипина - много популярен препарат за хипертония и стенокардия, обявиха холандски учени на годишния конгрес на европейските кардиолози в Лисабон.

Те засега не призовават да се спре лекарството, но препоръчват да се потърсят по-безопасни негови аналози.

Нифедипинът забавя притока на калциеви йони през клетъчните мембрани в гладките мускулни влакна и в кръвоносните съдове и това води до спад на количеството калций в клетките. В резултат коронарните артерии се разширяват, което намалява натоварването на сърцето и повишава притока на кислород. Така препаратът понижава артериалното налягане и премахва или поне намалява болката в гърдите, причинена от хипоксия на миокарда.

Внезапното спиране на сърцето е причина за смъртта на около 50% от сърдечноболните в Европа. Много често то е резултат от аритмия, която не е била лекувана своевременно.

Екипът от Академичния медицински център в Амстердам е проучил дали препаратите за стенокардия, съдържащи нифедипин, амлодипин и дихидропиридини, повишават риска от внезапно спиране на сърцето. Анализирани били данни за над 10 000 пациенти. Било установено, че приемът на нифедипин във високи дози - над 60 мг дневно, повишава този риск чувствително. Другите препарати нямат такъв ефект.

Отделно било проверено действието на нифедипина пряко върху сърцето. И тук изводът е същият - високите дози от лекарството предизвикват фатална аритмия, като блокират калциевите канали.

"Нифедипинът и амлодипинът се предписват масово от кардиолози и други лекари, като изборът между двете зависи от предпочитанията и личния опит на лекаря", казва д-р Хано Тан от холандския екип. "Двата препарата се смятат за еднакво ефективни и безопасни. Никой от тях не е бил свързван досега с риска от спиране на сърцето. Ние открихме такъв риск при нифедипина, докато амлодипинът не оказва такова влияние."

Нифедипин се пие от много години. Освен това при спиране на сърцето извън болница е трудно причината за това да се определи със сигурност. Ето защо рискът от този муедикамент се открива едва сега при детайлно изследване.