Притеснително високи нива на вероятно канцерогенния акриламид в храни засече Европейската потребителска организация. Какво е това съединение, как се образува, колко е опасно за здравето и как Българската агенция по храните контролира проблема?

Отговори на тези въпроси дават в Сутрешния блок на БНТ доц. Лалка Рангелова от центъра по обществено здраве и анализи, проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диетика, и инж. Нели Тодорова, експерт в дирекцията за контрол на храните в агенцията.

Доц. Рангелова обясни, че акриламидът e органично съединение, което може да се образува в много храни, богати на въглехидрати. Образува се при температура над 120 градуса и ниска влажност в процеса на пържене и печене. При варене - не.

Познат е на учените от 20 години.

Трябва да се насочи мисленето на индустрията за храни за корекция и оптимизиране на технологиите за производство на по-здравословни храни и продукти, заяви проф. Байкова.

Акриламидът е съединение между аминокиселината аспарагин и глюкозата и фруктозата. Картофите например в хладилник образуват глюкоза и фруктоза. И когато се пържат, в тях се образува акриламид, обясни проф. Байкова.

Доц. Рангелова препоръча картофите да се накисват 15-30 минути преди пържене за намаляване количеството на акриламид. Също да не се препичат филийки хляб до много тъмно и черно.

Според нея акриламидът е установен канцероген при животните, но при човека не е доказано. Така че говорим за вероятен канцероген, допълни тя.

От тази година агенцията изследва храните за акриламид, съобщи инж.  Тодорова. Установяват се нивата, ако има такива. Стана ясно обаче, че в България има лаборатория, която прави това, но тя е частна.

СНИМКА: БНТ
СНИМКА: БНТ