Като дете 25-годишната Юлианна Юсеф не обръщала внимание на петната по тялото си. Играела безгрижно с приятелчета и била щастлива в семейството си. 

Всичко се променило, когато станала на 8 години. Започнала да усеща, че хората я гледат втренчено. Някои родители не позволявали децата им да играят с нея.

Майката на Юлианна е украинка, баща й е ливанец. Родена е в Бейрут. Днес живее във Варшава.

Юлианна има рождени петна, наричани конгенитални меланоцитни невуси - бенки. Те покриват голяма част на гърба й и част от корема. Петънца има и по краката, ръцете и лицето й.

"Бях щастливо и безгрижно дете. Разглеждах кожата си в огледалото, без това да поражда особени емоции у мен", споделя Юлианна пред в. "Мирър". "Когато осъзнах различното отношение към мен, вече беше тормоз."

Колкото повече растяла, толкова по-трудно започнала да приема себе си. Решила да си стои вкъщи и излизала само по тъмно.

"На 14-15 години бях и отидох с приятелка на плаж. Хората се втренчваха в мен. Възрастна жена дойде и ме посъветва как да махна "брадавиците" от тялото си. Сервитьорите в заведенията се държаха грубо", разказва украинката.

"Просто се питах: "Защо аз, с какво съм заслужила?". Мислех си, че никой не би обикнал момиче с черни и окосмени петна. Мислех си, че момчетата не биха ме поканили на среща, защото те избират "нормални" момиче с перфектна кожа."

Често обиждали Юлианна - наричали я далматинец, жираф, крава. "Сякаш мислеха, че ако говорят с мен, петната ще скочат върху тях."

Вече пораснала, Юлианна решава, че е време да започне да обича себе си и тялото си.

"Бях уморена да се крия и да се страхувам от хората - от реакциите им, от прекаленото вглеждане. Мразех себе си заради слабостта си, бях издигнала стени, зад които се бях затворила. Но осъзнах, че никой няма да ми помогне и че само аз мога да си върна увереността", казва младата жена.

"Започнах да анализирам реакциите и първо си дадох сметка, че може би 85% от хората не знаят какво ми има. И че често събуждам страх у околните.

Тогава разбрах, че ако всички са наясно какво представляват този тип бенки, животът ми и животът на другите деца и възрастни като мен ще бъде много по-лесен". Така Юлианна създава профила си в инстаграм - за да покаже петната си. Днес има повече от 100 000 последователи.

24-годишната англичанка Джема Уайет също е родена с петна. Тя е една от 30-те участници с конгенитални меланоцитни невуси в международно изложение. Джема Уайет Снимка: Twitter

Джема Уайет Снимка: Twitter

"Това, че някой друг ще възприема начина, по който изглеждам, като изкуство, е невероятно за мен", казва Джема пред Би Би Си.

Тя е четвърта година студентка по медицина в Лийдс. Казва, че детството й било като на всяко дете.

„Правех нормални неща и имах нормални приятели, ходех на гимнастика, скачах на батут, често носех трико, което разкриваше рождените ми белези и не мислех за тях", споделя англичанката.

После това започва да се променя. Джема усеща, че е различна. Носи дрехи, които да я покриват цялата.

На 17 години вече чувства умора от притесненията си. Отива на почивка в Испания и за пръв път от години показва тялото си пред хора.

Никой не се взира и никой нищо не й казва. "Беше като експлозивна терапия. Започнах да се наслаждавам на живота си повече и осъзнах, че не е толкова голяма работа и че няма нужда да се ограничавам", казва англичанката.

"Те са уникални индивиди, а косата и гримът отнемат от естествената им красота", казва фотографът Брок Елбанк. За изложбата си той събира деца и възрастни от 13 държави. Отнема му години да ги открие.

За първи път тя ще бъде представена - от 14 до 21 март в "Оксо Тауър" в Лондон. А след това ще направи международна обиколка.

Хора от цял свят вече са се свързали с Джема, сред тях има родители, които се надяват да помогнат на децата си да се чувстват по-добре със себе си.

"Не е красота, въпреки рождените белези, това е красота заради рождените белези. Надявам се, че изложбата ще промени начина, по който хората мислят за тези с видими различия", казва Елбанк.