Печели личната си битка с дрогата и от години помага на другите. Отиде си на 45 г.

Весела Тотева, продуцент на сутрешния блок на Нова тв “Събуди се”, умря на 45 г. по време на сутрешния си крос на 4 март. Предния ден е била на работа, когато “Събуди се” продължи с час по-дълго от обикновено. Тотева не е боледувала.

“След нея остава споменът за изключителния колега и професионалист, за човека, изправил се и успял да преодолее най-тежките житейски изпитания. За майката, посветила се на двете си прекрасни деца. За активистката, отдала се на каузата да спасява децата от изкушенията на дрогата и насилието”, пишат от Нова тв. Поклонението е на 7 март от 11,30 ч на Централните софийски гробища.

Весела е от София. Занимава се с журналистика повече от 18 години. Преди да се премести в Нова тв, дълго бе продуцент на “Тази събота” и “Тази неделя” по bTV.

Когато е 21-годишна, става наркоманка. “Зарибиха ме супертъпанарски, като по учебник”, разказва тя. Тъкмо се била развела и имала приятел “с доста пари с неясен произход”. Давал ѝ да пуши. След 10 дни се събужда с абстиненция, а приятелят ѝ поднася от същото с думите: “Пуши, това е хероин и от днес си го плащаш”. Когато се пристрастява, дъщеря ѝ Валентина е на 3 г. Въпреки зависимостта си Тотева не спира да се грижи за нея. През цялото време да работи - мажела си ръцете с фондьотен, за да не се виждат белезите. Един лекар описал състоянието ѝ като тежка зависимост от хероин, но не и наркомания, защото младата жена не развила стадното чувство да се събира в групи, да краде или да проституира.

За 8 години тя минава през ада и повежда тежка битка. На 1 януари 2002 г. спира окончателно наркотиците.

Своята борба описва в книгата “Падение и спасение”. Българският филм “Доза щастие” е заснет по нея. Лентата разказва истинската история на журналистката - момиче, което търси щастието, но намира ада. Минава през него и оцелява.

В главната роля е дъщерята на Весела Тотева - актрисата Валентина Каролева. “Най-ранният ми спомен, който се е запечатал и който сънувам и до ден днешен, е как тя си бие “лекарството” в тоалетната, но имаше много кръв и много се стреснах”, разказва дъщеря ѝ.

Сега тя живее в Лондон и е омъжена за сина на финансиста Владимир Каролев. Тотева има и по-малък син тийнейджър.

През 2017 г. тя основава фондация “От другата страна” заедно с близките си приятелки - тв продуцентката Марта Евтимова и водещата Ирина Тенчева. Фондацията работи по информационни кампании в училищата за наркотиците и насилието. Журналистката откри и “Хапки живот” - магазинче за сладкиши от натурални продукти.