25°C   София
 

Грешка е да тласкаме човека към изкуствено веселие, достатъчно е да сме на разположение, когато той поиска, казва д-р Румяна Динолова -  главен експерт в отдел “Психично здраве” в Националния център по обществено здраве и анализи.

Завършила е медицина, от 2004 г. има специалност по психиатрия и допълнителни специализации по психодрама, когнитивно-поведенческа психотерапия и психосоциална рехабилитация, ранни интервенции при първи психотичен епизод. През 2018 г. защитава докторска степен на тема “Неблагоприятни преживявания в детството и рисково за здравето поведение сред студенти от помагащите професии и медицина”. Д-р Динолова е национален координатор на Световната здравна организация за България по проблемите на насилието над деца, член на Българската психиатрична асоциация и IEPA (Международна асоциация за ранни интервенции при първи психотичен епизод).

- Д-р Динолова, има ли разлика между тъга и депресия?

- Тъгуването е нормална реакция на конкретна житейска ситуация и не бива да му се противопоставяме. Докато депресията е психично разстройство. Комбинация от продължителен стрес, натрупване на загуби, генетична предразположеност. За депресия говорим, когато повече от 2 седмици преобладава усещането, че не можеш да преживяваш щастие, не можеш да се концентрираш, чувстваш непрекъсната тъга, сънят е нарушен, нямаш желание да се храниш или обратното – тъпчеш се, без да усещаш вкуса на храната, и качваш килограми. Често има и чисто физически оплаквания като главоболие, болки в гърба, изтръпване на крайниците.

- Чували ли сте изказвания, че няма болест депресия или че минава сама, без лечение?

- Това може да е ефект от ниска здравна култура, от заблудата, че в интернет някакви много просветени хора, които не са лекари, са загрижени за човечеството и споделят “истини”, които науката по незнайни причини крие.

Много често в резултат на такива “знания” пациенти са склонни да се лекуват със съвети на хора без медицинско образование, да ходят по врачки и екстрасенси, да им баят, да им леят куршум. Когато стигнат до лекар и мнението му не съвпадне с тяхното, първата им реакция е да го отрекат. Тогава се започва: ще си направя лек от еди-какво си, ще се намажа с мехлем чудо, който до утре ще ме спаси от нелечимо заболяване, ще осоля бебето да е здраво, вместо да го ваксинирам... Просветеният човек се осланя на научно доказаните факти. Технологичният и научният напредък дават възможност да се визуализира мозъчната дейност и да се изобразят свързаните с тази дейност хормонални биохимични процеси. По този начин се виждат и промените в мозъка в резултат на депресията. Доказана е необходимостта от медикаментозно лечение при депресия, а комбинацията с психотерапия е още по-ефективна.

- Защо се налага да се вземат лекарства, не може ли човек да се мобилизира и да си върне радостта от живота?

- Няма как да контролираш с усилие на волята биохимичните процеси в мозъка си, не може “да се стегнеш”. Депресията повлиява по биохимичен път и волята. Нямаш воля, това не си ти. Депресията променя мисленето, често човек е убеден: не съм постигнал нищо – сега съм една нула – нямам бъдеще. Много често депресията се проявява и с интензивно чувство за вина – за всичко, дори за това, че си в тежест на другите. И съветите от типа “мисли позитивно” не вършат никаква работа.

- Какво можем да направим за близък в депресия и какво не бива?

- Най-честата грешка, която се прави интуитивно, е да се опитаме да го развеселим изкуствено с организиране на разни събития. По-добре е да му дадем възможност да се усамоти, ако това иска. Но да му покажем, че сме на негово разположение за разговор, когато е готов.

Депресията променя перцепцията на човека и неговата чувствителност. Приповдигнати планове за купони, съвети да си вземе отпуск или настояване да го заведете на комедия няма да свършат работа.

- Защо?

- Защото ще се почувства непълноценен, че не може да се зарадва на общуването, нито на занимания, които преди са му носели удоволствие. Грешка е да го притискаме да прави много неща или пък да го тикаме към нови занимания.

Добре е обаче да бъдем готови да го изслушаме, ако иска да говори за проблема, да сме на разположение да го подкрепим в каквото има нужда, да го поощрим да потърси консултация със специалист или с негово съгласие да организираме такава среща. Както и да сме готови да понесем неговото страдание, а не да се опитваме да го пренебрегнем или омаловажим. Едно от основните чувства на човека в депресия е, че никой не го разбира и е много самотен в това преживяване. Това, което можем да направим за него, е да сме там всеки път, когато има нужда да говори, без да се натрапваме грубо. Да му предоставим пространство – нашето ментално и душевно пространство, за да се чувства комфортно да сподели страданието си.

При тежка депресия нерядко хората имат и самоубийствени мисли и планове. Мит е, че човек, който говори за това, няма да го направи. Това всъщност е вик за помощ. Друг мит е, че в дома на обесения за въже не се говори, че ако обсъждате темата, ще го подтикнете да го направи. Не е вярно. По-скоро разговорът може да намали вътрешното напрежение, породено от тези мисли, и човекът да ги види от различен ъгъл.

Друго, с което можем да помогнем на близък с депресия, е да сме неговото алтер его, патеричка, която да му помогне постепенно да се върне към нещата, които е обичал да прави. Не да измисляте нови занимания, а да го приближите с малки стъпки към обичайния му живот, хобита, интереси.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Ник Картър от момчешката банда "Бекстрийт бойс" и съпругата му Лорън очакват дете, 8 месеца след като тя направи спонтанен аборт, съобщи Контактмюзик. Певецът оповести на страницата си в Инстаграм, че той и Лорън Кит, които вече имат тригодишен син Один, очакват още едно бебе, предава БТА. Тридесет и девет годишният Картър е качил снимка в

Певицата Алекс Раева очаква първото си дете. Тя показа бременното си коремче по време на откриването на изложбата “Прожектори” на художничката Стилияна Узунова. Раева предпочита да не говори за личния си живот, затова и досега не е казала нито какъв ще е полът на бебето, нито кой е мъжът до нея. Преди това тя имаше сериозна връзка с диджей Дончо.

Зам.-кметът Стефан Стоянов манифестира с 14-годишната си сестра и с баща им Емил Едно дете чудо от Пловдив е напът да преобърне представите, че математиците са скарани с българския и литературата. 9-годишната Никол Николова вече има 25 медала по двете дисциплини от престижни национални и международни олимпиади и състезания.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

"Това е лицемерие, и много пъти съм го казвал." Така отговори премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на въпрос подкрепя ли отпадането на забраната за огласяване на междинните резултати от екзитпола преди края на изборния ден. "Нещо повече - не само, че трябва да ги публикуват, а трябва всяка една агенция, която е лъгала през този месец,

Вера Василева Лозанова - кадрови военнослужещ от вертолетната авиобаза в Крумово е жената, загинала при падането на самолет край Ихтиман, научи "24 часа". Припомняме, около 11.30 часа малък експериментален самолет се разби, а пилотът и спътничката му загинаха.  Засега самоличността на загиналия мъж не е потвърдена.

Работна група изследователи от Международната комисия по стратиграфия гласува с мнозинство на гласовете за признаване настъпването на антропоцена - нова геоложка епоха, свързана с човешката дейност, съобщи "Сайънс алърт". Решението ще бъде официално оповестено през следващите две години. По мнението на учените,