Радиоактивни частици попадат във въздуха, когато се кремират умрели от рак, минали през радиотерапия, предупредиха учени. В единствения досега такъв случай американски експерти са засекли радиационно заразяване в крематориум в Аризона след изгарянето на 69-годишен мъж, съобщи списанието на Американската медицинска асоциация.

Той е починал след интравенозна терапия с медикамент срещу рак на панкреаса. Лекувалите го медици се обадили в крематориума, тъй като смъртта е настъпила само 5 дни след терапията. Изотопът, вкаран в пациента, има по-дълъг период на полуразпад.

Проверка на пещта, вакумния филтър и трошачката на кости показала, че всички те са контаминирани със същото радиоактивно вещество, което е било използвано за терапията. Друг изотоп обаче, също радиоактивен, е бил открит в урината на оператора на пещта. Това означава, че той е бил облъчен, докато е кремирал тленните останки на друг покойник.

Според регулаторния режим на крематориумите те не бива да изгарят съдържащи живак зъбни амалгами, както и устройства като пейсмейкъри. Няма обаче предписания за покойниците, преминали през радиотерапия приживе.

Авторът на статията д-р Натан Ю от клиниката "Майо" в Аризона изтъква, че мерките за безопасност са строги, що се отнася до живи пациенти. Но след тяхната смърт радиоактивните терапевтични средства създават особена и пренебрегвана досега заплаха. Кремирането на облъчените пациенти изпарява медикамента и той може да бъде вдишан от служители в крематориума или от живеещи в близката околност. Тогава облъчването ще е по-голямо, отколкото от жив пациент.

"Протоколът за действие с радионуклеотиди трябва да се разшири, за да обхване и тяхното обезвреждане след смъртта на болния. Трябва и да се измерва облъчването от покойника, преди той да бъде кремиран."

Поне 30% от болните от рак преминават през някаква форма на радиотерапия в началото на лечението си. Много от тях биват кремирани след смъртта им, така че при хиляди кремации годишно има риск да изтича радиация.

При радиотерапия с прицелен отвън лъч в тялото няма вреда за околните. Но при вътрешен прием на изотоп, на пациента се казва да не взема в ръце деца и да стои далече от бременни поне 2 месеца след лечението.