От всичко, което вирее в България, най-достъпно, евтино и непретенциозно е цвеклото. А него на запад вече го наричат суперхрана. С този термин се обозначават особено полезни храни, съдържащи важни съставки в големи дози. Такива храни са сравними по ефективност с лекарствата.

И разхлабва, и втвърдява

Цвеклото е особено ефикасно като слабително средство. Лекарствата срещу запек, разбира се, са по-силни от него. Но при не толкова силен запек тъкмо цвеклото е оптималният цяр.

През 2008 г. бе установено и друго свойство на цвеклото - да понижава кръвното налягане. Вече се смята, че от всички храни то е най-ефикасно в това отношение. При изследвания 250 мл сок от цвекло на ден сваля кръвното на хора в състояние на предхипертония (130-140/85-90). Заедно с това сокът прави съдовете по-еластични, тоест забавя и развитието на атеросклероза.

Учените са сравнявали два вида сок - от сурово и от варено цвекло. Ефект има и от двата, но при сока от сурово цвекло този ефект е малко по-силен. Ето защо учените съветват сокът от цвекло да влезе в ежедневното меню при начална хипертония, когато още не се дават лекарства, но и след това. Идеалната доза е 250-500 мл на ден при 1-2 приема.

Оказва се, че цвеклото понижава кръвното благодарение на същите нитрати, с които хората у нас са плашени вече доста години. Тъкмо цвеклото, а не дините или ябълките, е шампион по съдържание на нитрати. Слабителното му действие се дължи на тях, а приписваните им вреди са илюзорни.

Именно заради нитратите на цвеклото му се е носела слава на афродизиак още в Древния Рим. В наше време тази слава е научно обоснована. В тялото нитратите образуват азотен окис, а той е активната съставка на виаграта и на другите медикаменти за мъжка полова мощ. Именно този окис позволява на мъжа да поддържа "реномето" си по време на секс.

Така че цвеклото не само разхлавбва, но и втвърдява. Вярно, не чак колкото виаграта. Но все пак мъжете, пиещи виагра, не бива да пият и сок от цвекло. Иначе ще се предозират с азотен окис.

Друг нитратен парадокс е действието на цвеклото като допинг. Установено е, че сокът от цвекло подобрява резултатите на спортистите. При колоездачите например сокът от цвекло ги прави по-бързи с 11 секунди на 4 км и с 45 секунди - на 16-километрова дистанция. Обяснението е, че еластичните съдове пропускат по-голямо количество кръв и кислородният глад на дистанцията е по-малък, а издръжливостта е по-голяма.

Същият ефект е налице и при хора, които отдавна са приключили със спорта и страдат от дихателна недостатъчност. При тях кислородният глад е по-малък благодарение на цвеклото.

Бетанин и бетаин

Но най-важните състваки на цвеклото са други и имат сходни названия - бетаини и бетанини. Те идват от латинската дума за обикновено цвекло - Beta vulgaris. На тях цвеклото дължи своя червен до виолетов цвят и способността му да цапа дрехи. Бетанините се използват като оцветители при производството на храни и са мощни антиоксиданти. Благодарение на тях сокът от цвекло е с по-силно антиоксидантно действие, отколкото, да речем, сока от нар, ябълка, домати, праскови и моркови.

Бетанините са и честа причина за лъжлива тревога. При някои хора (12-14%) те оцветяват урината и изпражненията в червено. И човек си казва, че има кръв в тях, а това е главният симптом за рак на пикочния мехур или на дебелото черво. Всъщност обаче бетанините в дебелото черво възпрепятстват развитието на тумор в него.

Бетаините пък участват в химически реакции по обезвреждане на токсините в човешкото тяло.

По чаша на ден

В цвеклото няма много витамини, но с едно голямо изключение. То е много богато на един от най-редките и най-важните витамини - фолиевата киселина. В 100 г цвекло се съдържат 27% от дневната доза фолиева киселина и 16% от дневната доза манган - важен микроелемент за костите. При другите витамини и минерали дозите в цвеклото са под 8%.

Чаша сок от цвекло на ден е предостатъчна за здрав човек. Тъй като за изцеждането на 1 чаша сок отива много цвекло, в този сок има твърде много активни съставки. За подобряване на вкуса този сок много добре се смесва със сок от домати, краставици, моркови, ябълки, праскови, ананас и др. в различни пропорции.