Имунната система може да ни предаде поне по 5 начина

Може ли, след като сме изкарали грипа тази зима, до края на сезона да ни повтори с другия си популярен в момента щам? Много хора си отговарят утвърдително от опит. Намират интуитивно потвърждение и във факта, че след доминиращото разпространение на свинския грип той отстъпи първото място на другия вирус от А група, който минали сезон разболя стотици хиляди и взе много жертви в САЩ и Великобритания.

Не, няма риск грипът да повтори боледувалите в сегашната епидемия, категоричен е проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Рискът от инфлуенца намалява дори за миналите между капките досега. Епидемиолозите твърдят, че на всеки изкарал заразата се падат по 4-ма, чиято имунна система не се е дала на вируса и в процеса на битката им е създала защита, без да боледуват.

Въпреки че в някои региони още има много случаи, като цяло грипната епидемия се успокоява.

Основно от имунната защита зависи ще бъдем ли повалени от грип и колко продължително и тежко или леко ще боледуваме.

Лимфната система е основна част от имунната ни защита. Съставена е от мрежа от лимфни възли и разклонени съдове, подобни на кръвоносните, по които тече прозрачна течност – лимфа.

Лимфата съдържа неутрална тъканна течност, метаболитни продукти, имунни клетки. Лимфните възли са малки зърноподобни структури с концентрация на бели кръвни клетки – лимфоцити. Те

прехващат микроби

нашественици,

вируси, бактерии,

нетипични

клетки мутанти

като раковите Левкоцитите се произвеждат основно в костния мозък, далака и тимус.а

Какво може да се обърка с имунната ни система? Краткият отговор е: много неща.

Нарушенията може да са заложени още на старта и човек да се роди със слаба имунна система. Медицината го е нарекла първичен имунен дефицит. Децата са в постоянна опасност от бактерии, вируси и гъбички, които при тях много по-лесно причиняват инфекции.

Имунните дефицити може да се създадат и допълнително. Например имунната защита може да бъде отслабена при химиотерапия или други лекарства, използвани за лечение на рак. Това може да се случи и след трансплантация на органи при хора, които приемат лекарства за предотвратяване на отхвърлянето на органа. Но имунитетът може да падне и от много

вирусни инфекции

като грип,

мононуклеоза,

морбили

Защитните сили се подкопават и от пушенето, алкохола, джънкфууда и системното преяждане.

Хората с ХИВ/СПИН са особена категория в имунна кота нула и карат тежко инфекции, с които повечето хора могат да се преборят. Те мечтаят за силна имунна система. Но нищо прекалено не е добро. Свръхактивната имунна система реагира необичайно остро на вещества в околната среда, които обикновено са безвредни - човек развива алергии. Сред тях са тежки диагнози като

астмата,

атопичния дераматит,

алергичния ринит

Още по-драматична форма на имунна свръхактивност, при това в грешна посока, са автоимунните болести. Тялото атакува собствените си нормални здрави тъкани. Причината е неизвестна. Вероятно в основата е комбинация от наследственост и нещо в околната среда, което допуска да се активират заложените генетични предразположения. Сред по-честите автоимунни заболявания са диабет тип 1, ревматоидният артрит, хашимото, лупусът.