Закоравелите пушачи губят по-бързо остротата на зрението си и способността да различават цветове от спорадичните пушачи и от непушачите, установи американско изследване.

Според д-р Стивън Силвърстейн от университета "Рутгерс" пушенето ускорява двойно дегенерацията на макулата в окото, водеща до слепота на стари години. То причинява и възпаление на очите и пожълтяване на роговицата.

Според учения пушенето на много цигари и постоянният контакт с цигарен дим в задимени помещения се отразяват пагубно на възприемането на цвета и на геометричните пропорции на визираните обекти.

Екипът на д-р Силвърстейн е набюдавал в продължение на 5 г. 70 въздържатели и 70 закоравели пушачи, които в последните 10 г. са пушили над 20 цигари на ден. Зрението на двете групи се проверявало по следния начин: показвали им на екран правоъгълници на ивици или оцветени в ярки цветове, и геометрични фигури, съставени от разноцветни кръгове.

Като контролна група били използвани 70 души, пушещи от време на време.

Оказва се, че контрастното зрение на непушачите е два пъти по-добро и те 2-3 пъти по-добре разпознават геометричните фигури в сравнение с пушачите.

Учените допускат, че никотинът и другите продукти на горене на тютюна не само влошават състоянието на зрителния център в мозъка на пушача, но и въздействат пряко върху очите му. Те обясняват влошаването на контрастното зрение на пушачите със стесняване на кръвоносните съдове в макулата и с повишената концентрация на оксиданти в нейните клетки.