Създадено е лекарство, което подмладява мозъчните клетки, възвръща паметта и лекува старческо оглупяване и други болести на мозъка в късна възраст.

Хапчето ще се пие всекидневно от хора над 55 г., ако клиничните му изпитания покажат, че е безвредно и че ефикасно предотвратява деменцията, пише в. "Гардиън".

Лабораторни тестове с престарели животни са показали значително подобрение на паметта и мозъчните им функции половин час след приема на медикамента. След 2 месеца на хапчета спаружените мозъци на опитните животни са си възвърнали нормалния обем, докладват канадски учени.

Според Етиен Сибий от Центъра за ментално здраве в Торонто терапията е насочена не само към "естествения" умствен упадък, съпътстващ остаряването, но и към пораженията в мозъка и паметта при хора, страдащи от депресия, шизофрения и алцхаймер.

Перспективата е, ако лекарството бъде одобрено, "да го пие всеки човек на възраст над 55-60 г., за да няма проблеми с мозъка по-нататък в живота", каза д-р Сибий.

В момента няма лекарства, които да подобряват или да възвръщат паметта на старци или на шизофреници.

Изследвания са установили, че загубата на памет се дължи отчасти на спад в нивото на невротрансмитера GABA. На теория ролята му е да понижава напрежението, с което невроните "светят" подобно на електрическите крушки. GABA заглушава електрическия фонов "шум" в мозъка и тогава сигналите в него се предават по-лесно.

Новото лекарство е дериват на бензодиазепина - медикамент от групата на валиума. То обаче има тясно насочено действие само върху рецепторите за GABA в нервните клетки в ключови за паметта зони на мозъка като хипокампуса.

Учените са изпробвали как действа то на мишки в лабиринт. Само половин час след приема на единична доза старите мишки вече се ориентирали също толкова добре в лабиринта, колкото и младите.

"Старите мишки в нормални условия се справят 50-60% на теста. Тяхната работна памет на практика не действа. Но в рамките на 30 минути след инжектиране на дозата, те си възвърнаха уменията 80-90%, т.е. почти до нивото на младите мишки. Толкова бързо възвръщане на свързания с остаряването дефицит на работна памет е нещо наистина смайващо", казва д-р Сибий пред в. "Гардиън".

По-късно учените установили, че 2-месечният прием на лекарството чрез водата за пиене е възстановил обема на мозъците при старите мишки. "Ние на практика отглеждаме мозъчни клетки и виждаме как те растат до ниво почти като при младите мишки. Тоест, ние правим мозъка да се подмладява", обясни ученият.

Тестовете показали също, че младите мишки не печелят нищо от приема на лекарството. Това значи, че то няма да действа като средство за изостряне на ума и усилване на паметта при здрави млади хора. "Не е хапче за студенти преди изпит", каза д-р Сибий.