Сключихме договор с най-добрата болница в Израел - там стартираме курс. Наши хирурзи трупат опит в Швейцария, казва д-р Асен Меджидиев, председател на софийската секция на Българския лекарски съюз.

- Д-р Меджидиев, заработи ли фондът за лекарска взаимопомощ, който по ваша инициатива се създаде в София? Ще се изпълни ли идеята ви да се финансират специализации на лекари в чужбина?

- Да, с минималните отчисления от месечните приходи, които колегията може да си позволи да отделя, и вноски от мениджъри на лечебни заведения и спонсори се събират средства. Това направи възможно да стартираме проекта. Радвам се, че подписахме договор за специализации на наши лекари от почти всички области на медицината с израелската болница “Хадаса”. Тя е оборудвана с възможно най-добрата медицинска апаратура и съответно разполага с екипите, които имат опит в използването й. Договорихме с ръководството на болницата и обучителни курсове и консултации на място в България, когато имаме нужда от такова съдействие. Първият ни проект е курс за здравен мениджмънт и управление на болници. По него ще пратим 10 ръководители от софийски лечебни заведения. Обучението е 10-дневно, от които 5 дни в Израел в самата болница. Мениджърите ще получат сертификати за завършения курс.

- Ще финансирате ли лекари за специализации и в клинични области?

- Разбира се. Според правилника на фонда директорите на болници препоръчват колеги за специализация според това каква квалификация ще е развиваща за лекаря и полезна за болницата. Идеята е младите колеги, на които болницата и лекарският съюз осигуряват база за специализация и курсове, след това да имат ангажимент да работят за определен срок в нея.

Преди дни с пари от фонда и вноски към него от директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов за специализация заминаха първите двама лекари. Те са по детска коремна и детска гръдна хирургия. Ще специализират в Швейцария, в болница към Бернския университет.

Интересът към специализациите е голям. За да припознаят България като свой избор за кариера, младите медици очакват не само по-добро заплащане и среда за работа, но и възможности за квалификация в европейски центрове. В преговори сме и с Кьолнския университет - очакваме да предостави бази за специализации, в които наши млади лекари да черпят опита на водещите немски болници.

Отлични центрове и специалисти с уникален опит има и в български болници и фондът ще финансира обучение на млади лекари в тях.

- Как реагират лекарите на замислените от здравното министерство промени за специализациите?

- Всички се надяваме те да разширят хоризонта пред младите в медицината.

Едно нещо поражда дискусии, но доколкото знам, текстовете ще имат редакция. То е, че се предвижда специализациите да са в университетските болници срещу насрещен ангажимент на лекарите да работят по договор за определен срок. Трябва да бъде уточнен ред за подсигуряване на малките болници със специалисти. Не всяка болница може и трябва да изпълнява условията да поема специализанти. А  университетските болници вероятно няма да имат нужда да ангажират с работа всички обучавани в нейните бази специализанти.

Затова трябва да се уточни ред, по който университетска болница, която обучава специализанти, да захранва с квалифицираните при нея кадри и малките лечебни заведения по места. Този ред да уточнява как след придобиването на специалност лекарите да намират реализация и в по-малки лечебни заведения. При това условията да са привлекателни и удовлетворяващи за всички страни в процеса.