Около 30% от българите имат проблеми

Проблеми с вестибуларния апарат, който се намира в ухото, могат да настъпят при физическо или нервно напрежение както и при продължително стоене на студ и влага или при нарушена обмяна на веществата. Най-често проблемите с вестибуларния апарат се характеризират с нарушената регулация на кръвоснабдяването на крайниците. Симптомите са виене на свят и чувство на неориентираност. Не винаги виенето на свят е свързано с вестибуларния апарат.

Кога не трябва да се притеснявате, когато ви се вие свят?

Когато сте в прегръдките на любимия.

Когато ви предстои излизане на сцена, виенето на свят е нормално явление. Адреналинът ви е увеличен и влошава за кратко кръвоснабдяването на мозъка.

Често виене на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с "ръчна" техника.

Ако ви се вие свят от височина, също нямате повод за тревога. Ако сте забравили да хапнете, нивата на глюкозата в кръвта ви се понижават и поради това също може да получите световъртеж.

При всеки човек вестибуларният апарат се влияе от различни външни фактори. На едни им се вие свят от големи височини, на други - от люлки например. Най-често жените на възраст между 18 и 34 години имат проблеми с вестибуларния апарат.

Световъртежът симптом ли е или болест

Разбира се, че е симптом, породен от едно или друго заболяване. Световъртежът бива два вида - вестибуларен, който е по-често срещан, и невестибуларен. При втория тип виенето на свят се дължи на понижаване на кръвното налягане, на кръвната захар или на анемия. Когато се коригира съответният проблем, световъртежът изчезва. Много се спекулира с механизмите, по които се уврежда вестибуларният апарат. Голяма част от лекарите обясняват световъртежа с намалено кръвооросяване или наличието на шипове. Подобни твърдения съвременната наука отхвърли.

Наистина има световъртежи, които се дължат на тези фактори, но те са изключително малък дял. Огромна част от нарушенията на вестибуларния апарат имат по-различен произход.