Ангината не е непременно бактериална. Една трета от гърлобола при възрастните през зимата се причинява от коронавируси. 

Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология. Той подчерта, че едновременното засягане от два различни вируса е по-рядко, докато всяко сезонно вирусно заболяване може да се усложни с бактериална инфекция.

През зимата малките деца почти без изключение развиват поне едно възпаление на горните дихателни пътища. Обикновено боледуват няколко пъти през зимата особено ако ходят на ясли, градина, училище. Модерната концепция е да не се бърза с антибиотик, тъй като по-често става дума за вирус, а на него лекарствата от тази група не му влияят по никакъв начин.

Затова е важно решението да вземе лекар, а родителите да са ориентирани за най-общите симптоми и как те се различават в зависимост от това микроорганизмите, които ги провокират.

Най-честият

бактериален

причинител

на ангината е

хемолитичен

стрептокок

от група А – стрептококус пиогенес.

Освен ангина този микроб причинява

усложнения като

ревматизъм,

възпаление

на бъбреците -

глумеронефрит,

скарлатина

Как може да се познае дали ангината на детето е причинена от стрептокок и трябва да се лекува с антибиотик, основно от пеницилиновата група, или е резултат на вирусна инфекция? Ако е бактериална, причинена от стрептокок, се проявява със зачервено гърло, сочни сливици – често с налепи, опипват се болезнени лимфни възли под челюстта, детето има висока температура.

Най-характерното е, че към тези оплаквания никога не се добавя кашлица, уточни проф. Кантарджиев.

При наличие на част от симптомите в комбинация с кашлица и хрема това обикновено е вирусна инфекция, която не се лекува с антибиотици. Вирус, който възпалява бронхите и бронхиолите и така провокира кашлица обаче, много често се комбинира с бактериална инфекция на белия дроб - бактериална пневмония.

Белите налепи

са по-чест

спътник на

стрептококова

инфекция

в гърлото, отколкото на вирусна. При този вид бактерии за лечение трябва да се предпише антибиотик, за да се предотвратят по-сериозни усложнения.

Но точно кой и за какъв период от време, трябва да реши лекар. През годините използването на мощни антибактериални лекарства по грешен начин е позволило някои микроби да станат резистентни към тях. Това ги прави по-малко ефективни при лечението на сериозни бактериални инфекции и ражда т.нар. супербактерии.

Други оплаквания при възпаление на гърлото може да са хрема, втрисане, дрезгав глас, неприятна миризма в устата, главоболие, трудно преглъщане, загуба на апетит.

Когато заболяването протича леко, са достатъчни противотемпературни средства, лекарства за облекчаване на болката, топли течности като билков чай с мед, бульон или топла вода с лимон. Според педиатрите важно правило е на деца до 12 г. да не се дава аспирин и лекарства, които го съдържат, тъй като може да причинят синдрома на Рей. Това е рядко, но тежко засягане на черния дроб и мозъка, което без бързи насрещни мерки може да бъде животозастрашаващо.

Развитието на една вирусна инфекция обикновено води до увеличаване на защитните сили на организма - те са мобилизирани от предизвикателството, и в този период не се “хваща” втора вирусна инфекция. Но в следващия месец след боледуването имунната система често е отслабена и по този начин човек става податлив за някой друг от циркулиращите вируси.

Независимо от причинителя лечението на ангината може да се подпомогне чрез поддържането на

по-голяма

влажност

на въздуха в

помещенията,

билкови или обезболяващи бонбони за смучене, инхалации. Въздържане от говорене, докато гърлото се подобри, е мярка срещу влошаване на еластичността на обхванатите от възпалителния процес гласни струни.

Сливиците

са първата

защита на

имунната

система

срещу бактерии и вируси, които попадат в устата. Тази функция може да направи сливиците особено уязвими към инфекции и възпаления. Имунната функция на сливиците намалява след пубертета. С това може да обясни защо тонзилитите са по-редки при възрастни.

Според лекари инфекциите на сливиците при деца от 5 до 15 години по-често са бактериални, докато вирусният тонзилит преобладава при по-малки деца.

Лекарите доказват стрептокок в гърлото въз основа на симптомите, преглед и изследване.