Може, но в редки случаи. Класиката е едновременно респираторен вирус и бактериална инфекция.

Грипни вируси циркулират и през лятото, но вероятност да ни повалят реално няма. Грипният сезон изцяло се препокрива със студените месеци, през които сме изложени и на най-голям риск от вирусна респираторна инфекция, която независимо от причинителя й си обясняваме с настинка.

Всъщност няма такова нещо като настинка,

не ни разболява

студът, а

вирусите -

около 200 вида,

които намират чудесни условия да се размножават в клетките на дихателната система - от носа до белите дробове. Сред тях застрашаващ за най-малките и най-възрастните хора е респираторният синцитиален вирус. Той атакува най-фините структури в белия дроб - бронхиолите, и ги блокира.

“Причините за инфекциите на горните и долните дихателни пътища през зимата са две. Първата е, че при ниските температури кръвоносните съдове се стесняват, намалява снабдяването на тъканите с кръв и съответно с бели кръвни клетки, които имат имунна роля срещу вируси и бактерии. Втората причина е, че прекарваме много часове в близък контакт с хора в затворени помещения. Около месец преди силното увеличаване на случаите на грип имахме епидемия от респираторен синцитиален вирус, по време на дългата есен - бока-, адено-, рино- и парагрипни вируси от трети тип. Дори сега, в грипната епидемия, референтната лаборатория открива такива вируси при изследване на материали от тежко болни”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Възможно е в редки случаи да има и комбинации от инфекции, въпреки че обичайно

една вирусна

инфекция води

до увеличаване

на защитата

на организма

и по време на нея не се “хваща” втора вирусна инфекция, обясни националният консултант. По-често вирусната инфекция се усложнява с бактериална и те ни омалолощават едновременно.

Въпреки изтъкваните очевидни според специалистите разлики между симптомите на грип и настинка много хора имат чувството, че са едновременно с грип и друг сезонен вирус. Може ли?

Според проучване на екип на Центъра по вирусология към университета на Глазгоу човек може да бъдете заразен с два вируса, но симптомите са сходни и само по тях няма как човек да се ориентира. А и не е нужно, за повечето хора е достатъчно симптоматично лечение - за понижаване на температурата и облекчаване на болка.

Проучван е потенциалът на комбинираните инфекции да водят до по-усложнено протичане. Осемгодишно проучване с 44 230 пациенти в Обединеното кралство, тествани за 11 групи респираторни и грипни вируси, установява, че в един и същи момент може да сме жертва на различни вируси. Най-често комбинации от 1-2 вида сходни сезонни вируси (коинфекции), по-рядко - едновременно с грипните вируси.

Подобни изследвания, но с по-малък брой участници и за по-ограничен брой патогени, са правени и в Китай, Мексико и др., където най-често се потвърждават

коинфекция

от грипен и

респираторен

синцитиален

вирус

Въпросът опира до това как имунната система реагира на контакта с множеството вируси, които са в изобилие в затворените помещения през зимата.