Обработването на храната чрез огън е било важна цивилизационна стъпка на първобитния човек. При всичките промени, които кулинарията е претърпяла през годините и до днес, се използват 3 основни начина на топлинна обработка - печене, варене и пържене.

Какво се случва при готвене

Подобряват се вкусовите качества на много от хранителните продукти - меса, риби, бобови, кореноплодни, много видове зеленчуци.

По-високите температури унищожават патогенните микроорганизми в храната и тя се съхранява по-дълго. Процесът на пастьоризация ни позволява да консумираме мляко без варене.

Продължителната обработка на храната при висока температура рязко снижава полезните й качества.

След умерено загряване до 50 градуса, ензимите в храната се разрушават.

Температури около точката на кипене рязко намаляват съдържанието на водноразтворимите витамини С и В, много микроелементи, антиоксиданти, полезни бактерии, дрожди.

При пържене температурата превишава 140 градуса и мазнините образуват токсични и канцерогенни вещества.

Целия текст четете тук