17°C   София
 

Когато е хроничен, става фактор и за психични разстройства. Националният център по обществено здраве и анализи обучи общопрактикуващи лекари, психолози, социални работници да откриват ранни признаци на депресия. 

В ежедневието наричаме стрес всяко “неудобство”, което ни причинява страдание и поставя на изпитание търпението да го понесем, без да разрушим емоционалната си стабилност. Така го приближаваме до научното понятие за хроничен стрес - патологично състояние, за разлика от острия стрес с неговите хормонални реакции, които ни помагат да оцеляваме при външни и вътрешни заплахи. Този механизъм е жизненоважен за оцеляването на човека. Превръща се в разрушителен, когато продължава “безкрайно” дълго.

В по-широкия си план

стресът

представлява

неавтентично

съществуване,

неадекватно на собствената представа как да живееш и на ситуацията около нас. С тази формулировка психиатърът доц. Христо Хинков - директор на Националния център по обществено здраве и анализи, започва обучителни курсовете пред общопрактикуващи лекари, психолози, социални работници за ранно откриване на хората с депресии, психични разстройства, суицидни нагласи.

През обучението преминаха малко повече от 100 участници, 90% от които изразяват желание да се организират още модули и практически сесии.

Няма здраве без психично здраве, дефинира Световната здравна организация. “Това

значи ли,

че психичното

здраве е основа

на здравето

изобщо? Значи!

Психичното здраве се нарушава винаги, когато е нарушено соматичното, телесно здраве - обяснява доц. Хинков. - Но дори човек да няма телесни оплаквания, ако се чувства недобре, започва да страда и физически – създава се така наречената психосоматична зависимост.”

Най-често стресът води до оплаквания от страна на мозъка, сърдечносъдовата система, понижаване на имунитета. За всички тях науката вече има стройно обяснение и разширява списъка на стрес индуцираните остри състояния като инфаркт, инсулт, шок с още десетки диагнози.

Психичното здраве е състоянието, при което човек е в хармония със себе си и с околна среда, но разбира се, основно с човешкото обкръжение. Концепцията за общественото психично здраве е опит да се определи липсващият рисков елемент в досегашната четворна структура на факторите - храненето, алкохолът, тютюнопушенето, ниската физическа активност.

Според СЗО

5-ият елемент

е замърсеният

въздух, но

всъщност

е стресът,

мисля аз, казва психитърът.

Продължителното въздействие на фактори, които човек преживява като непоносима тежест, го вадят от емоционалното му равновесие и съответно от психично здраве. Стига се до разстройство на психичното функциониране, при което в различна степен има нарушение на контрола върху мисли, чувства и поведение. Като рисков фактор

стресът е

в основата

на психичните

разстройства

В ежедневието не само хроничният стрес може да наруши баланса на емоциите. Острият стрес е реакция на непосредствена заплаха, при която човек реагира, образно казано, с бягство или борба. Но в общества с висока тревожност, разпадане на традиционни ценности и засилваща се несигурност нормални човешки дейности и отношения се деформират. Израз на това са

реакции

на принципа

на късото

съединение

Типични илюстрации: някой някого засича на пътя, слизат от колите и се сбиват, в рамките на половин час в трамвая човек става свидетел на скандал “от нищото” - за място, настъпване и всевъзможни други незначителни поводи, които не водят до колизии в държави с по-ниска обществена тревожност. Но реакциите при стрес зависят и от личностните черти, възпитанието и редица други фактори, дава пример доц. Хинков. Сред социалните фактори, които повишават дистреса, са професии, свързани с предоставяне на услуги на тежко болни, икономическите кризи, политическата нестабилност, миграционни процеси, разпад на традиционни ценности. Социолозите смята, че сме в състояние на аномия, загуба на ценности, които конституират личността. Загубата на традиционни ценности води до повишаване на тревожността в обществото, изтъква експертът. Стресогенни фактори, познати на всички, има и в работната среда. Податливи на стрес са подрастващите, жените, работещите майки, по-слабо образованите, загубилите близки, живеещите в изолация, безработните, жертвите на расова и сексуална дискриминация, здравно и социално неосигурените хора. Кое е общото между тези групи? Живеят в по-голяма несигурност.

Остър стрес най-често предизвикват заплахите за живота или споменът за такава ситуация, гладът, изолацията, тълпата, шумът, инфекциите.

Когато стресогенните фактори прекратят своето действие, настъпва облекчение и нивото на стресовите хормони спада. Нещо, което не се случва при повтарящо се без паузи въздействие и постоянен стрес, който е особено изтощаващ.

За хроничния стрес

водещи причини

са финансовите

затруднения,

продължителната

самота, кризите

в отношенията

с партньори и близки, прекомерно продължителните натоварващи дейности. Ефектът може да са не само емоционални кризи, депресия, посттравматично стресово разстройство. Но и хипертония, инфаркт, инсулт, имунни и автоимунни болести, стомашно-чревни проблеми, дори рак.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Необходими продукти: 100 гр. пуешко филе 1 домат 1 картоф 1 морков 1/2 глава лук парче целина 1 стрък ситно нарязан магданоз масло Начин на приготвяне: Нарежете пуешкото филе. Обелете и нарежете зеленчуците. Сварете всичко заедно в леко подсладена вода, прецедете и пасирайте. Прибавяте 1 ч.л. масло и отново разбийте.

Моят баща е силен. Той не е мускулест, релефен или с огромна брада. Не, той не е силен по този начин. Той е истинското олицетворение на силата, защото просто е истински мъж. Ето уроците, които научих от него. Това са нещата, които правят мъжа мъж.  Сърцето на добрия мъж е дом. Моят баща е не просто човек, а дом. Домът е там, където е сърцето.

Водещата Петя Дикова роди момченце. Това съобщи бащата на бебето Илиян Любомиров в предаването "На кафе". "Роди се Александър Илиянов Любомиров.Майката и детето са добре. Александър е 55 сантиметра и тежи 4,260 кг", сподели още той. Илиян е видял бебето, дори го е прегърнал. Споделя, че това е най-емоционалният момент в живота му.

Злоядо дете става световен майстор по чигонг

Създава модната днес лечебна система Юан Гонг През 2012 г. известният китайският майстор Юан Тзе...

Прегръщайте по 12 пъти на ден

От това има 9 големи ползи за здравето Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия,...

Какво е криотерапия?

- Какво е това? - Изкарвате само по гащи 3 минути в камера при минус 85 градуса. Почакайте, не си...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Най-старите боядисани черупки са на 60 000 години, а най-скъпоценните – на Фаберже Много преди християнските деца да шарят празни яйчени черупки за украса по Великден, африканчета катерят стръмни пещери в далечната пустиня Намиб на лов за яйца от щраус, които ползват като водни контейнери. Бушмените в Калахари спазват тази 60

През 2018 г. между България и Виетнам е постигнат общ стокообмен на стойност 88.8 млн. долара. Повишението спрямо 2017 г. е с около 10 на сто, но считам че имаме по-висок потенциал, който да реализираме. Това е казал министърът на икономиката Емил Караниколов по време на среща с посланика на Виетнам Доан Туан Лин,

С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти на излизане от среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет. Срещата при премиера днес е била организирана по искане на четирите