Дори в нормални условия тазобедрената става се натоварва 3-5 пъти над телесното тегло. Например ставата на човек, който тежи 80 кг, е под натиск от 160 до 400 кг. За да се движи ставата безболезнено, повърхностите трябва да са идеално гладки и с правилна форма. С годините обаче ставата се уврежда при някои – настъпват дегенеративен остеоартрит, коксартроза. Наред с други промени по ставните повърхности се появяват неравности, хрущялът изънява, получават се костни деформации, които с времето осакатяват. Коксартрозата днес е лечима – чрез операция за малко над час човек се избавя от болките и живее нормално.

Повечето нуждаещи се от протеза на тазобедрената става са между 65 и 85 г. Симптомите - болка, сковано движение, скъсяване на крака, се сравняват с хоказаното на скенер и рентген и лекарят решава дали ставата да се смени с изкуствена. При нея увредените ставни повърхности се заменят с ацетабуларна чашка, бедрено стебло и кълбовидна част – т.нар. глава.

В болница „Витоша” прилагаме нов метод с минимална кръвозагуба и позволяващ бързо раздвижване. За разлика от други болници по света, където рутинно се преливат от 1 до 3 банки кръв от дарители, ние не преливаме кръв, ако при постъпване пациентът е здрав и без анемия - обясни главният лекар на болницата д-р Орлин Филипов.

След протезиране на тазобедрена става по света се забранява на болния да извършва редица движения, за да не се измести ендопротезата – ако това се случи, следва дълго и мъчително лечение. Нашият нов метод постига висока здравина и стабилност на ендопротезата, което позволява да не се налагат ограничения в нормалния обем на движение и по-бързо възстановяне при минимални рискове за ендопротезата. За разлика от други болници по света, нашите болни може да лежат на една страна, да доближават краката (с изключение на ексцесивно сгъване). От 5 г. не сме имали случай на изкълчена ендопротеза без фрактура. Болните се възстановяват напълно до 2 месеца. „Например, наш пациент на 60 г., шофьор, се върна да кара автобуса, което е обичайно при нас.“