Студентите по медицина, обучаващи се за лични лекари, ще вземат заплати по време на специализацията. Парите са от държавния бюджет. За да се справи с недостига на медици, здравното министерство планира да субсидира и останалите специализанти, но при условие че останат в България. Тези промени са заложени в наредбата за специализациите, публикувана на сайта на МЗ.

Идеята е болниците да получават субсидия за специализанти, които да наемат след завършването им за срок, равен на обучението. Т.е. ако един млад лекар специализира 5 г., следващите 5 г. трябва да работи в същата болница. Иначе ще връща парите. И болницата ще ги връща, ако не спази условието.

Държавата ще й дава пари, равни на минималната заплата за специалността (987 лв. за 2019 г.). Размерът на субсидията на базите за обучение по специалност "Обща медицина" ще е 1,3 пъти минималния осигурителен доход, за да са равнопоставени, тъй като той е по-нисък - 668 лв.

Заради лошите условия за специализация от 2015 г. досега са се обучили едва 66 лекари, затова МЗ взема мерките. Болниците ще вземат специализанти с конкурс, а не както досега - по избран от шефа им начин. Свободните места ще се обявяват и на сайта на министерството.

Предвижда се да падне изискването таксите за обучение да са обвързани с минималната заплата, което също ще облекчи специализантите.

Промените ще обхванат студентите, които тепърва започват специализация. Тези, които сега се обучават в болниците, продължават по стария ред.

"Целта на наредбата е да регламентира възможността с решение на министъра и за сметка на държавния бюджет да се финансират специализациите, които са дефицитни", обясни зам. здравният министър Жени Начева.

Приоритетни ще са специалности, където се чувства най-голям недостиг. Тепърва министърът ще уточнява кои са те, но ще са педиатрия, съдебна медицина, обща медицина и параклинични като клинична лаборатория, микробиология и др., обясни Начева.