Кашлицата е реакция на дихателните пътища към дразнения от въздуха - прах, примеси, сухота, влажност. Идва и от самите бели дробове при някои болести. Всеки кашля. Този рефлекс се активира и при стимулиране на черепно-мозъчни нерви, при преглъщане и дори при чистене на уши.

През зимата кашлицата най-често е в резултат на инфекция или е от студа. Минава обикновено за дни, по-тежката - за седмици. Ето някои причини, които могат да я задържат по-дълго.

Пушене

Това е причина номер едно. Тя е най-честата за продължителна кашлица. Някои я наричат тютюнджийска. От дългите години пушене в дробовете са се натрупали катран, вредни частици и слуз, които трябва да бъдат изхвърляни. Това става чрез кашляне. Колкото по-закоравял пушач сте, толкова по-дълго кашляте. Някои пушачи имат сутрешна кашлица, която е особено мъчителна. Най-доброто лечение е спиране на цигарите.

Грип

Той се различава от настинката по това, че протича по-затегнато, по-дълго поддържа висока температура и кашлица. Отначало тя е суха, после може да стане влажна и с гной, ако се стигне до пневмония. Тогава се боледува седмици и дори месеци. Лечението е с антибиотици, физиотерапия, вливания на водно-солеви разтвори.

Астма, бронхит

Хроничната кашлица е характерна за астмата, бронхита и емфизема. Те всички са обединени под общото название обструктивна белодробна болест. Кашля се, докато се дразнят дихателните пътища. Кашлицата е остра и съпътства задуха. А той се проявява при физически усилия и дори при покой в по-тежки случаи. Пристъпите му са най-чести при някакъв провокиращ фактор - прах, сажди, полени, цветове или вируси. В острия си стадий траят до няколко часа с бурна кашлица и хрипове. Лечението е с хапчета и инхалации. Дори и тогава кашлицата минава много трудно.

Сух въздух

Това е банална причина за кашлица, която не минава. Сухият въздух трудно се понася зимно време заради парното. Изходът е овлажняване на помещенията. Има уреди, които изпаряват вода. Те биват най-общо два вида - едните правят студена пара, другите правят топла пара.

Още зимни несгоди

Не за всички несгоди по кожата трябва да се вини климатът. Много от тях започват през зимата и ако не се излекуват в началния им етап, стават целогодишен проблем. Освен екземите зимно време има и:

Лишеи

Това е гъбично заболяване (микроспория), което е силно заразно. При него се появяват червени на цвят обриви в кръгла форма с леко повдигнато ръбче по периферията и избеляване в центъра. Изисква системна терапия от дерматолог.

Студова реакция

Избиват червени петна по кожата на откритите части на тялото, има отоци и сърбеж. По-късно на мястото се появяват пъпки като при допир до коприва. За предпазване има специални кремове, които се нанасят по лицето и ръцете преди излизане. Навън носът и устата да се прикриват с шал, а на ръцете да се носят ръкавици. В тежките случаи на студова алергия има т.нар. оток на Квинке, който поразява дихателните пътища и може да доведе до загуба на съзнание.