Кашлицата е реакция на дихателните пътища към дразнения от въздуха - прах, примеси, сухота, влажност. Идва и от самите бели дробове при някои болести. Всеки кашля. Този рефлекс се активира и при стимулиране на черепно-мозъчни нерви, при преглъщане и дори при чистене на уши.

През зимата кашлицата най-често е в резултат на инфекция или е от студа. Минава обикновено за дни, по-тежката - за седмици. Ето някои причини, които могат да я задържат по-дълго.

Пушене

Това е причина номер едно. Тя е най-честата за продължителна кашлица. Някои я наричат тютюнджийска. От дългите години пушене в дробовете са се натрупали катран, вредни частици и слуз, които трябва да бъдат изхвърляни. Това става чрез кашляне. Колкото по-закоравял пушач сте, толкова по-дълго кашляте. Някои пушачи имат сутрешна кашлица, която е особено мъчителна. Най-доброто лечение е спиране на цигарите.

Грип

Той се различава от настинката по това, че протича по-затегнато, по-дълго поддържа висока температура и кашлица. Отначало тя е суха, после може да стане влажна и с гной, ако се стигне до пневмония. Тогава се боледува седмици и дори месеци. Лечението е с антибиотици, физиотерапия, вливания на водно-солеви разтвори.

Астма, бронхит

Хроничната кашлица е характерна за астмата, бронхита и емфизема. Те всички са обединени под общото название обструктивна белодробна болест. Кашля се, докато се дразнят дихателните пътища. Кашлицата е остра и съпътства задуха. А той се проявява при физически усилия и дори при покой в по-тежки случаи. Пристъпите му са най-чести при някакъв провокиращ фактор - прах, сажди, полени, цветове или вируси. В острия си стадий траят до няколко часа с бурна кашлица и хрипове. Лечението е с хапчета и инхалации. Дори и тогава кашлицата минава много трудно.

Сух въздух

Това е банална причина за кашлица, която не минава. Сухият въздух трудно се понася зимно време заради парното. Изходът е овлажняване на помещенията. Има уреди, които изпаряват вода. Те биват най-общо два вида - едните правят студена пара, другите правят топла пара.

Още зимни несгоди

Не за всички несгоди по кожата трябва да се вини климатът. Много от тях започват през зимата и ако не се излекуват в началния им етап, стават целогодишен проблем. Освен екземите зимно време има и:

Лишеи

Това е гъбично заболяване (микроспория), което е силно заразно. При него се появяват червени на цвят обриви в кръгла форма с леко повдигнато ръбче по периферията и избеляване в центъра. Изисква системна терапия от дерматолог.

Студова реакция

Избиват червени петна по кожата на откритите части на тялото, има отоци и сърбеж. По-късно на мястото се появяват пъпки като при допир до коприва. За предпазване има специални кремове, които се нанасят по лицето и ръцете преди излизане. Навън носът и устата да се прикриват с шал, а на ръцете да се носят ръкавици. В тежките случаи на студова алергия има т.нар. оток на Квинке, който поразява дихателните пътища и може да доведе до загуба на съзнание.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Европейският съюз продължава да е единен по отношение на Брекзит, заяви говорител на Европейската комисия в петък след материали в някои британски вестници, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е убедил лидерите на Германия и Франция да променят позицията си, предава Ройтерс. „Позицията на Комисията що се касае до Брекзит е

На сайта на спецпрокуратурата са публикувани нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на

В края на юли 2019 г. депозитите на неправителствения сектор в банковата система са 81.015 млрд. лв. (70 на сто от БВП), като годишното им увеличение е 7.7 на сто, отчита Българската народна банка. Депозитите на нефинансовите предприятия в края на юли са 24.144 млрд. лв. (20.9 на сто от БВП). В сравнение със същия месец на 2018 г.