Намалени са парите, с които се плаща модерно лечение на инсулт, сигнализираха невролози.

Става дума за тромболизата. При нея се инжектира медикамент, който унищожава съсирека, предизвикал исхемичен мозъчен инсулт.

До 2018 г. за нея болниците получаваха 3000 лв. на пациент, сега сумата става до 2300 лв.

“Клиничната пътека не само не е намалена, но е и чувствително увеличена”, каза обаче служител на здравната каса. В анекса към рамковия договор от 2018 г. стойността на пътеката е 3300 лв. - с 300 лв. повече.

“Разминаването идва от това, че тази година лечението на инсултите с тромболиза е разделено на две пътеки - № 51.1 и 51.2. Едва в анекса е разяснено, че за тромболиза болницата ще получава 2300 лв. Ако на същия пациент в тази болница се извърши и механична тромбектомия (прилага се при твърде голям съсирек, който не се маха с тромболиза - б.а.), т.е. се изпълнят 51.1 и 51.2, касата ще плати 3300 лв.”, обясни за “24 часа” доц. Росен Калпачки, началник на клиника в болницата “Света Анна”.

Масовото лечение обаче е чрез тромболиза, защото и на Запад тромбектомии се правят на 1-2% от болните, а в България - при 1%, допълни доц. Калпачки.

С 200 лв. по-ниска цена е договорила касата тази година за лекарството, с което се прави тромболизата. То струва 753,64 лв. и е включено в пътеката. Именно с по-ниската му цена касата обяснява намалението на пътеката.

Въпреки това общото намаление е със 700 лв. Това означва, че вероятно болниците ще бъдат ощетени с около 500 лв. Промяната не е била обсъдена с Дружеството на невролозите, а е договорена между лекарския съюз и касата.

Възможно е тя да затрудни по-малките болници и в някои случаи те да прилагат старото лечение с аспирин, посочват лекари. Казата обаче твърди, че пациентите няма да бъдат засегнати. До момента нямаме сигнали за проблеми с пътеката, каза шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. Според него по други пътеки в неврологията има увеличение.

"По време на преговорния процес по анекса към НРД 2018 лекарският съюз настояваше да няма намаляване на цената на пътека 56 (Диагностика и лечение на болести на черепно-мозъчните нерви, на нервните коренчета и плексуси, полиневропатия и вертеброгенни болкови синдроми). След сигнали от невролози от цялата страна и след становище на Българското дружество по неврология по повод намаляването на цената на клиничната пътека БЛС изпрати писмо до председателя на Надзорния съвет на здравната каса, като към него приложи всички сигнали и поиска възстановяване на старата цена на пътеката и оптимизиране на нейният алгоритъм“, коментира Маджаров.

Над 20 са болниците у нас, които правят тромболизи. Само в 2 се извършват тромбектомии - “Св. Марина” във Варна и “Св. Анна” в София. Между 1800 и 2000 души с инсулт минават през “Св. Анна” годишно. За 2018 г. от общо 790 лекувани с тромболиза, 234 са били там. На още 29 е била извършена тромбектомия, посочи доц. Калпачки.