До 30 дни годишно държавата ще отменя близките в гледането на хора с увреждания

Личен асистент ще се грижи и ще води на лекар старци или инвалиди, които не могат да се обслужват сами. Той ще е безплатен само за хората без доходи, предвижда Законът за социалните услуги, който в петък бе приет на първо четене. Той трябва да влезе в сила от 2020 г.

За инвалидите и възрастните, които имат доходи, държавата ще определи такси за помощник, които ще зависят от възможностите им.

Законът за социалните услуги е третият за хората с увреждания. Той предвижда до 30 дни в годината родителите на деца с увреждания и членове на семейства, които полагат грижи за инвалиди или възрастни, да може да оставят своя близък в социален дом или помощник да дойде да се грижи за него в дома му. Ако детето или старецът е с поне 90% увреждане, първите 14 дни ще са безплатни.

Разписани са и други безплатни услуги - обучения за родители на деца с увреждания или други проблеми, превенция на изоставянето на деца, ранната интервенция на уврежданията за деца, подслон за жертви на домашно насилие и трафик, приюти за бездомни. За да получат достъп до тези услуги, хората трябва да идат в общината и там експерти да преценят коя е подходяща за тях. Социалните услуги, предоставяни от държавата, ще са безплатни за децата, младежите от домовете, както и за хората без доходи.

Ще се направи и карта на нуждите от социални услуги във всяка община. Ще се приеме и наредба за качеството им, в която ще се определят стандартите. С друга наредба ще се въведат минимуми на заплащането на работещите в социалните услуги.

“Какъвто и закон за социалните услуги да приемем, той ще си остане рамков и пожелателен, ако не го обезпечим финансово”, каза левият депутат Георги Гьоков.

“Държавата има ангажимент да финансира всички включени в националната карта услуги, като покрива не само разходите за тях, но и тези за насочване към ползването на услугата”, увери социалният министър Бисер Петков.