На едно от първите места сме в ЕС, и сега има взривове.

За взривове на трихинелоза и повишено внимание към дивечовото месо и домашното свинско предупреди здравното министерство. България е на трето място по заболяемост от трихинелоза - пред нас са Полша и Румъния.

Последните случаи са на яли луканки от диво прасе, отстреляно в района на Малко Търново. Има и лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, ял пържоли от диво прасе в община Крумовград.

Българската агенция по безопасност на храните установила за 2018 г. и 2019 г. 139 положителни за трихинелоза проби от диви свине. Най-много са в областите Благоевград – 28, София – 21, Сливен – 18. За 2017 г. положителните проби са 112.

Трихинелозата е тежка паразитна болест при хората и бозайниците. Причиняват я малки кръгли червеи – трихинели. В България са два вида - Trichinella spiralis от домашни свине, и Trichinella britovi от диви животни.

В София няма заболели, каза Цезарина Илиева, шеф на отдела “Паразитология и ДДД” в столичната здравна инспекция. Тя смята, че хората трябва да са спокойни за месото и всички месни продукти в магазините, тъй като те минават задължителен ветеринарен контрол.

Месото задължително е проверено в кланицата в България или в друга страна от ЕС, успокоява БАБХ. Върху него се поставя здравна маркировка с форма на овал, която съдържа номера на кланицата. Ако е опаковано, знакът се слага на етикета. Това е гаранция, че месото е изследвано и е безопасно за консумация.

Трихинелозата се предава на човека чрез месо, вътрешности, кожа. Възниква главно сред месоядни животни като мечки и лисици или у всеядни животни. Много животни са резервоар на паразита, но той достига до хората главно през свине и коне.

В природата животните се заразяват, когато се хранят с опаразитени животни. Прасетата и конете могат да се заразят от отпадъци, съдържащи заразено месо.

През последните 10 г. с молекулярни и биохимични методи са идентифицирани 8 вида трихинели и само един от тях не е установяван у хора. У нас се срещат 2 вида.

За хората риск има от недостатъчно термично обработени месо и вътрешности. Експертите на Столичната регионална здравна инспекция онагледява информацията за заболяването с тази графика

Експертите на Столичната регионална здравна инспекция онагледява информацията за заболяването с тази графика

Процесът на заразяване е добре изучен. Гризачите имат голяма роля да се заразяват питомните свине. Плъховете се стремят към места с прасета, защото намират храна на готово. Те обаче често бинат изяждани от свинете с последващо заразяване. Когато са много, свинете си предават болестта и чрез каудофагия – взаимно изяждане на опашките.

У човека ларвите попадат с недостатъчно термично обработено месо с ларви, които са в нещо като кисти. Стомашната киселина и храносмилателният ензим пепсин разтварят “опаковката” на кистата и така освобождават паразита.

Ларвите проникват в тънките черва, където узряват във възрастни червеи за няколко седмици - женските достигат 2,2 мм, мъжките - 1,2 мм. Продължителността на живота им в тънките черва е 28-30 дни. Първата седмица женските произвеждат нови ларви, които поемат към различни тъкани в човешкия организъм. Много типично е откриването им в напречно набраздените мускули.

Инкубационният период на болестта варира от 7 до 30 дни в зависимост от тежестта на инфекцията. Понякога началото е безсимптомно. Но след ден-два заради трихинелните кисти може да се появят болка в корема, необяснима умора, гадене. Тежестта зависи от броя на ларвите, погълнати със заразеното месо. Леките случаи – при малък брой паразити в тялото, остават незабелязани.

При значителен брой паразити се вдига температура до 40-41 градуса, която не се понижава от антипиретично и антибиотично лечение. Има мускулни болки при движение и гълтане, дъвчене, дишане. Има и отоци около очите, в тежките случаи те обхващат тялото и крайниците. Има също конюнктивит и обриви.

После арвите мигрират към жизненоважни органи и има много опасни, дори фатални усложнения. Най-често се засяга сърцето и се развива миокардит - възпаление на миокарда, дебелия мускулен слой на стената на сърцето.

Други усложнения са енцефалит - възпаление на мозъка; менингит - възпаление на мембраните и гръбначно-мозъчната течност; пневмония - възпаление на белите дробове.

Симптомите на трихинелозата имитират 60 други болести - грип, ентероколит, алергия, заушка, ревматизъм, синдром на хроничната умора, миозит, полиартериит, еозинофилна левкемия и др. Това налага диференциална диагноза. При съмнения се правят кръвни изследвания за антитела и определени ензими, серологични тестове. За уточняване на диагнозата са необходими и изследвания на кръв.

За уточняване на диагнозата са необходими и изследвания на кръв.

Може да се наложи потвърждаване на диагнозата чрез мускулна биопсия за откриване на ларви. Взема се проба от достъпно място като делтовидния мускул близо до рамото. Отрицателният резултат обаче не изключва 100% наличието на инфекция на съвсем ниско ниво.

Лечението е с противопаразитни и противовъзпалителни лекарства.

Тежестта на болестта зависи не само от количеството погълнати паразити, но и от имунобиологичното състояние на човека и степента на термичната обработка на месото. “Най-добрата защита срещу трихинелоза е да се купуват изследвано месо и месни продукти и правилното да се приготвят. Пазаруването от нерегламентирани производители и търговци, включително и онлайн, е много рисково - предупреди специалистит по безопасност на храните. - Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, яйцата вероятно няма да са минали ветеринарен контрол, което създава сериозен риск.”

Правилно ли правят хипохондриците да се отказват от алангле и да приготвят всяко месно ястие на достатъчнто висока температура?

Изглежда, да. Според експертите много добре свареното или изпечено месо, дори да е съдържало трихинелни ларви, не е заразно за човека.

При оплаквания се консултирайте с личния си лекар или паразитолог. В София най-популярните кабинети са в Центъра по заразни болести, в здравната инспекция и в инфекциозната болница “Проф. Иван Киров”.