Потъмняването на кожата от излагане на слънце, но през зимата, се нарича снежен или зимен загар. Много планинари и скиори се гордеят с него и това е нелепо. Всъщност зимният загар е изключително вреден. Това е рана за кожата, това е и доста по-бърза писта към рака на кожата от летния загар.

Зимният загар се получава заради отразяването от снега на ултравиолетовите и на инфрачервените лъчи от слънцето. Дължи се на факта, че снежинките действат като оптични лещи и ефектът от отразяването на лъчите е много силно изразен в планините. За него са необходими кристално бял сняг, ярко слънце и сухо време.

Ясно е, че в София например с нейния мръсен въздух зимно време снежният загар е невъзможен дори човек да се пече цял месец.

Снежният загар е много по-силен от плажния. Лятно време толкова силен загар може да се получи само във водата. Ако човек лежи на плажа, голяма част от лъчите се поглъща от пясъка и загарът е доста по-мек, т.е. травмата за кожата е по-малка.

Снегът обаче не поглъща ултравиолетовите лъчи и те попадат върху кожата. Тя е подложена на облъчване и на други видове лъчи от слънчевия светлинен спектър, сред които са и инфрачервените. Те са затоплящи и това води до обостряне на всякакви кожни болести - дерматити, екземи и др.

Зиме човек много бързо получава слънчево изгаряне. Достатъчни са 10-15 минути на открито в планината и кожата му ще изгори и ще се зачерви.

За защита от такова изгаряне професионалните скиори използват специални кремове с фактор поне 100 и масла за подхранване на кожата. Освен това се обличат в бели екипи и носят ветроупорни дрехи. Алпинистите слагат и маски на лицата си.

За туристите е необходим слънцезащитен крем с фактор поне 50, от другите няма никаква полза. Добре е и да се носят очила с фотозащитни стъкла, иначе ретината може бързо и лесно да изгори от отразените лъчи. Тук трябва да се отбележи, че очилата за слънце, които се носят през лятото, през зимата са безполезни.

Специално внимание трябва да се обърне и на ръцете, които при топло време в планината (0-3 градуса) често са без ръкавици. А кожата на ръцете е доста тънка и освен това е почти лишена от хидролипиден слой.

Ако все пак човек изгори на зимно слънце, трябва да намаже поразените части от кожата с колкото е възможно по-мазен крем. В тежки случай са нужни и нестероидни средства за намаляване на възпалението.

Зимният загар винаги се придружава от обезводняване. Затова трябва да се приемат повече течности - най-добре започнете с топъл чай с лимон. Лятно време кожата се справя по-лесно със слънчевите изгаряния, защото запасът от витамини в тялото е по-голям. Зиме обаче те са дефицитни, затова пийте напитки с витамин С.