Внезапната смърт на най-известния английски онколог шокира медицинската общност във Великобритания, както и кралското семейство, писа в. "Дейли телеграф".

Проф. Мартин Гор от лондонската болница "Ройъл Марсдън" работи в нея повече от 35 години и добива международна известност с изследванията си върху рака на кожата, на бъбреците и на матката. Той е един от пионерите на имунотерапията.

Органите на 67-годишния медик блокират един след друг след поставена ваксина срещу жълта треска и той умира на 11 януари в Лондон.

"Почти няма онколог във Великобритания, който да не е бил вдъхновен в работата си от проф. Гор. Всички бяхме готови да тръгнем дори за Южния полюс, ако той поискаше това от нас", казват колеги на покойника.

Специално писмо със съболезнования до опечалените е пратил херцогът на Кембридж, който "много се натъжил" от смъртта на д-р Гор, съобщи приближен до кралското семейство.

Започнало е разследване, което трябва да установи дали ваксината срещу жълта треска е причинала смъртта на известния медик. Тази ваксина се прави с материал от живи вируси и е по-рискова от синтетичните. Нежеланите й странични ефекти са добре изучени.

В Англия действа разпоредба ваксинирането срещу жълта треска да не се прилага на хора над 60-годишна възраст, както и на малки деца, тъй като при тях има по-голям риск от тежки странични ефекти.

От "Ройъл Марсдън" обявиха, че проф. Гор е приел ваксината извън болницата.