От това има 9 големи ползи за здравето

Прегръдката укрепва имунната система, лекува депресия, намалява стреса и помага за по-бързо заспиване. Тя зарежда с енергия, оправя настроението и няма нежелани странични ефекти.

Прегръдката е натурална, органична, в нея няма пестициди, консерванти и синтетични добавки и е 100% здравословна и полезна.

Прегръдката няма нужда от зареждане на батерии, тя е с нисък разход на енергия, но е с висока енергийна ефективност. Защитена е срещу кражби и от инфлацията, не изисква месечни вноски, освободена е от данъци, не замърсява природата и най-важното - прегръдката е напълно възобновяема.

Практически тя е перфектна с изключение на това, че няма да помогне колелото да бъде изобретено повторно.

За прегръдката в медицината има следната крилата фраза: "За да оцелеем, ни трябват по 4 прегръдки на ден. За да се поддържаме, ни трябва 8 прегръдки на ден. За да растем, ни трябват 12 прегръдки на ден."

Ето и останалите ползи от прегръдката:

1. Отделя окситоцин

Окситоцинът е невротрансмитер, който действа на лимбичната система (мозъчния център, отговарящ за емоциите). Този хормон създава чувството за наслада, намалява тревожността и стреса, а освен това прави бозайниците моногамни. Именно заради него хората се обичат и раждат деца. Т.е. всички нас ни има благодарение на окситоцина.

Той се освобождава по време на раждането и кара майките да забравят какви болки са изтърпели и да искат да имат още деца.

Ново изследване на екип от Калифорнийския университет сочи, че окситоцинът има цивилизоващ ефект и върху мъжете. Те стават по-състрадателни и създават по-здрави връзки с околните и повече социални контакти. Окситоцинът драстично повишава либидото и подобрява сексуалното им поведение.

Когато прегърнете някого, окситоцинът се освобождава от хипофизната жлеза и снижава темпа на сърцебиенето и равнището на кортизол в кръвта. А кортизолът е хормонът на стреса, на високото кръвно и на сърдечните болести.

2. Приучва към търпение

Връзката между хората се създава, когато те имат време взаимно да се опознаят и оценят. Прегръдката е най-лесният начин да покажеш на другия, че го познаваш, признаваш и цениш. Животът стана много забързан, светът навън е място за джаста-праста. Ако се спреш за миг, за да прегърнеш някого, от това има полза и за теб, и за другите - ставаш по-търпелив и толерантен.

З. Предпазва от болести

Ласката директно води до намаляване на стреса и това предпазва от много болести. В центъра по медицина към университета в Маями са направени над 100 проучвания на ефектите от докосването и са установени значителни ползи. Сред тях са: намалява болката, недоносените деца растат по-бързо, намалява нивото на кръвната захар при деца с диабет, симптомите на автоимунни заболявания се облекчават, засилва се имунната система на болни от рак.

4. Стимулира тимуса

Прегръдките стимулират имунната система. С лекото притискане на гръдната кост се активира слънчевата чакра и това стимулира тимуса. Тази жлеза управлява производството на бели кръвни клетки, които се борят с инфекциите.

5. Говори безмълвно

Почти 70% от общуването между хората е невербално (безсловесно). Тялото има свой език, който може да се разгадае по един единствен жест. Прегръдката е най-добрият начин да се изразиш без думи, така че другият човек, конят или кучето да те разберат.

6. Вдига самочувствието

Прегръдките създават самоувереност и вдигат самочувствието особено у децата. При бебетата тактилните усещания са изключиелно важни, тъй като са почти единствен източник на информация за околните. Първоначално бебето разпознава родителите си само чрез докосване.

Още от раждането на човека прегръдките в семейството му показват, че той е важен, обичан и много специален. Връзката между самоувереността и тактилните усещания остава запечатана в нервната система и на възрастния човек.

Гушкането от мама и тате, докато детето расте, се запечатва и на клетъчно ниво. Така всяка прегръдка в живота след това е напомняне, че си обичан и на соматично равнище.

7. Освобождава допамин

Човек всекидневно има нужда от закрила и защита и това се отразява на притока на хормона допамин в кръвта. Ниските нива на допамин играят роля при дегенеративни заболявания на нервите като паркинсон и при психически състояния като депресията. Допаминът е хормон на удоволствието, Той е този, който кара човека да се чувства добре. Той отговаря и за мотивацията му.

Прегръдките стимулират мозъка да освободи домамин. Сензорите за този хормон са в области, към които се прицелват и много от стимулиращите препарати като кокаина и амфетамините.

8. Освобождава серотонин

Разтварянето на обятия за прегръдка води до нахлуване на ендорфини и серотонин в кръвносните съдове, а това създава чувство за блаженство, намалява болката и тъгата. Дори гушкането на домашни животни има успокояващ ефект и намалява стреса. По-продължителната прегръдка повишава нивото на серотонина още повече.

9. Създава парасимпатетиков баланс

Прегръдките балансират нервната система. В кожата си човек има мрежа от миниатюрни рецептори с форма на яйце, наречени пакинални корпускули. Те реагират на допир и сигналите им стигат до мозъка по вагусния нерв. Когато прегръщате някого или вас ви прегръщат, кожата се галванизира, тъй като се променя нейната електропроводимост. Този ефект на промяна във влагата и проводимостта й се дължи на т.нар. симпатитетикова система.

Всичко е в ума

Човек има милиарди нервни клетки и безброй химически посредници, които свързват мозъка със сърцето, имунната система и всички други органи и системи в тялото. Всяка клетка е пряко или непряко свързана с другите чрез нервната система. Без съмнение е налице ефикасна и сложна връзка между ум и тяло. Потвърждават я и научни изследвания. Оказва се, че умът оказва огромно влияние върху тялото и има начини човек да се възползва от това.

Науката установи, че човекът има по-голям шанс да бъде здрав, ако подхранва позитивните мисли и емоции и намалява стреса и тревогите си. И обратно - негативните емоции като потиснатост, омраза и гняв увреждат здравето.

Най-мощното чувство, което подпомага здравето, е обичта. Тя обаче е нещо повече от любов - страстната връзка между двама души. Тя е в човека и около него, в отношенията му с близки и с приятели. Може да извира от него, но може и да идва от домашното куче, от приятна и уютна среда или от любимо занимание.

За да е здрав, човек трябва да прави по-често това, което обича да прави. "Лечебната сила на обичта е доказана с факти от изследвания, чийто брой расте", пише д-р Дийн Орниш в революционната си книга "Обич и оцеляване".

Най-голямата полза от обичта е, че човек става великодушен към себе си и към другите.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Десет дни след като даде живот на втората си дъщеричка София, хубавата певица показа, че вече е готова за походи. “Днес за първи път ще изляза на бял свят след нашия престой в болницата! Всяка жена се възстановява по различен начин след раждането, аз обичам разходките и ще направя един тур на с. Кокаляне”, написа Вики към кадъра

Вярно ли е, че вероятността за зачеване е най-голяма на 14-ия ден от цикъла? Или иначе казано в периода, когато е настъпила овулацията ви. Не е задължително. Зависи от продължителността на цикъла и кога сте в овулация. Най-благоприятният ден за зачеване е денят на овулацията и предишният ден - обикновено 12 – 16 дни преди началото на следващата

Супермайка се показа за пореден път моделът и актриса Ирена Милянкова, видяха топпапараците на "България Днес". За разлика от повечето родители, моделката не скри в жегите децата си в поредния столичен мол, а ги изведе в парка под дебела сянка. Двете най-малки дъщерички на манекенката не се отделяха от нея,

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Морските бозайници живеят на стада и никога не изоставят болен или ранен индивид “Всеизвестен и от голямо значение е фактът, че нещата невинаги са това, което изглеждат, че са. Например на планетата Земя човеците винаги са смятали, че са по-интелигентни от делфините, щом като са създали толкова много — колелото, Ню Йорк, войните и т.н

Продължаваме да ви представяме репертоара на столичните театри за сезон 2019/2020. След Театър 199 и Народния театър “Иван Вазов”, поглед в репертоарните планове на Театъра на Българската армия. Проф. Красимир Спасов в момента репетира първото заглавие от новия афиш на Театър “Българска армия” – “Любов, любов

България успя да задържи 2 г. извън територията си смъртоносната зараза. В същото време тази специфична тема е в пъти по-експлоатирана у нас в сравнение с другите страни от ЕС с регистрирани случаи В България темата с африканската чума по свинете е ползвана за акумулирането на политически скандал от опозиционни сили