Има някои видове рак, които се избягват с редовни физически натоварвания.

1. На ендометриума

Само през последните години 20 изледвания стигат до извода, че колкото повече се движи жената, толкова по-защитена е от този вид рак. Рискът да се разболее спада с 20-40%. Причината е, че се променят телесната маса и обмяната на веществата, а това влияе на нивото на хормона естроген.

2. На дебелото черво

Наскоро бе публикуван преглед на откритията при изследвания на рака на дебелото черво през последните 20 г. Според него най-голяма роля за превенция на този вид рак играят начинът на хранене и физическите натоварвания, а в по-малка степен и наднорменото тегло.

3. На простатата

Доскоро имаше разногласия сред учените дали тренировките са полезни срещу рак на простатата. Едно ново изследване на университета в Западна Вирджиния доказа, че са. Според него те водят до цялостно подобряване на начина на живот, а това от своя страна повишава и преживяемостта.

4. На гърдата

При този вид рак фамилната предразположеност и факторите от околната среда имат най-важна роля. Но за тренировките е установено, че забавят темпа на болестта и даже я предотвратяват. През 2011 г. е изчислено с колко - средно с 25% при физически активните жени в сравнение с водещите застоял живот. Дори жени с мутация на опасния ген BRCA-1 забавят появата на болестта чрез повече тренировки.

5. На белия дроб

Той е един от най-смъртоносните в цял свят, така че всеки способ за ограничаването е от значение. Пак през 2011 г. бе доказано, че за избягване на рака на белия дроб много важна е физическата форма особено при пушачите. Чрез нея се постига по-голям капацитет на дробовете и се променят нивата на растежните фактори.

6. На матката

Дори съвсем умерена физическа дейност като къщната работа и градинарството намаляват риска от т.нар. гинекологични видове рак, сред които и рака на матката. И обратно - заседяването повишава риска.