Когато ангината е още в начален етап - гърлото е червено, преглъщането е съпроводено с болка, но все още няма покачване на температурата, е достатъчно да се направи гаргара със солен разтвор (една чаена лъжичка сол на чаша вода) или със сок от цвекло.

Когато възпалението на гърлото се е задълбочило и ангината е станала хронична, народната медицина предлага следното много ефикасно лечение: настържете една чаша цвекло и добавете една супена лъжица оцет. Оставете за известно време и изстискайте сока. С получената течност се прави гаргара. Малко количество от разтвора може и да се глътне.

При задълбочаване на симптомите на възпалено гърло - подути сливици и температура, направете смес от глицерин и 5%-на йодна тинктура в равни количества. Мажете гърлото по веднъж на ден. Можете да правите и гаргара с разтвор от една чаена лъжичка от 3%-тна кислородна вода в чаена чаша вода.

При възпалено гърло можете да правите и компреси със зелеви листа. Гърлото се увива със свежи зелеви листа и отгоре се покрива с шал. Компресът се сменя на всеки 2 часа.

Ако сливиците са подути, можете да поставите затоплящ компрес от спирт или вода. Ако използвате алкохол, не е нужно да поставяте кърпа отгоре. На всеки 4 часа сменяйте компреса.

За да помогнете на оздравителния процес е добре да ядете повече лимони. Ако са ви прекалено кисели, поръсете ги със захар.

Когато температурата продължи да се повишава, а по сливиците се появят гнойни налепи (характерни жълтеникави петна), трябва да потърсите лекар. А какво да правим докато дойде докторът? Навлажнете плътна тъкан със студена вода и оцет и обвийте краката. Компреса трябва да се държи, докато се затопли и започне да съхне. Краката се увиват в одеало.

Лечение на гнойна ангина

За лечение на гноен тонзилит можете да вземате по четвърт чаена лъжичка сяра на прах. Пийте с вода веднъж на ден.

Носът трябва задължително да се промива със солен разтвор, към който сте прибавили сода или боракс. При налепи по сливиците и болки в гърлото добро средство е гаргарата с бертолетова сол или отвара от слез и лопен в равни пропорции. Можете да правите гаргара и с настойка от корен от бяла ружа.

На онези, които често страдат от гнойна ангина, се препоръчва до 5-8 минути на ден да стоят срещу слънцето с широко отворена уста и затворени очи. Така слънчевите лъчи ще попадат върху сливиците. Постепенно симптомите ще изчезнат.

Флегмонното възпаление на гърлото се лекува с настойка от лайка и жълт кантарион в равни пропорции, като се прави гаргара. Можете също така да плакнете гърлото с следния разтвор: 200 г листа от евкалипт (от аптеката) се заливат с вряла вода и се оставят известно време. Прецежда се и с получения разтвор се прави гаргара 4-5 пъти на ден.

Правете гаргара с настойка от лайка. За по-добри резултати вземете смес от липа и лайка в съотношение 2:3. В чаша вряла вода сипете 20 грама от сместа и оставете за 20 минути.

Хроничната болка в гърлото се лекува с настойка от ливадна метличина - супена лъжица от изсушената билка се залива с чаена чаша вряла вода и се оставя да изстине. Правете гаргара, а можете и да пиете по малко от настойката.

За гаргара (язви, гнойни налепи) много добре действа настойката от невен (приготвя се както тази от ливадната метличина).

Много полезни са и сушените смокини, които се варят в прясно мляко (4-5 смокини се варят в чаша мляко). Преди лягане се пие млякото, а плодовете можете да изядете.

В случай на възпалено гърло, е полезно да направите компрес - обвийте гърлото с плат, напоен в студена вода, отгоре поставете суха превръзка, а над нея - вълнен шал. Компресът се държи час-час и половина, като на всеки 20 минути се сменя.