28°C   София
 

Ниските дози химиотерапия могат да бъдат по-ефективни от сегашния подход срещу рака, който се опитва да изтреби всичките му клетки. Учени огласиха изследване, според което пациентът има по-добър шанс, ако дългосрочно живее с болестта.

Сегашните лечения на рак включват агресивно третиране с конски дози химиотерапия. Целта е да се изтребят колкото може повече туморни клетки. Но пълното изкореняване на рака се случва рядко, а токсичните странични ефекти от химиотерапията са опустошителни - тя не само води до окапване на косата, гадене и силна умора, но и осакатява имунната система на организма и причинява анемия.

Според някои медици химиотерапията с високи дози всъщност влошава състоянието на болния. Тя задейства естествения подбор и след нея оцелелите туморни клетки вече са устойчиви на лекарства и избуяват. Тогава ракът се връща и вече е фатален.

Новата стратегия има за цел да предотврати появата на резистентни туморни клетки. Вместо да се опитва да изкорени тумора, лечението умишлено го стабилизира. То оставя живи малка популация от туморни клетки, но те са податливи на лекарства.

Екип начело с д-р Робърт Гейтънбай от Тампа е третирал с паклитаксел мишки с два вида рак на гърдата. При стандартната химиотерапия с него туморите са се свили. Но щом тя спира, те са се разраснали отново. Ако обаче се започне с ударна доза и последват редовни ниски дози паклитаксел, растежът на туморите спира. Дотолкова, че при повечето мишки лекарството дори е спряно напълно за дълъг период и няма рецидиви на рака.

В статия в сп. "Сайънс" д-р Гейтънбай пише: "Нашите резултати показват, че тази стратегия би удължила преживяемостта на болните без рецидив на рака на гърдата. Същият подход може да са приложи и към другите видове лечения - например с хормони или имунотерапията."Петрунка Сафронова
03/27/2019 09:18:49

Раковата клетка съществува в безкислородна среда. Кислороден глад на клетките настъпва при дефицит на йод. Спасението от рака е йодната профилактика или, ако все пак сме го допуснали, да се намери начин как в повредената клетка да се вкара кислород и се възстанови кислородното дишане. Само йоните на йода са в състояние да преминат през мембраната на раковата клетка и безопасно да започнат лечението. За здравето на млечната жлеза ежедневно е нужно същото количество йод както за щитовидната жлеза.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Докато нероденото ви бебе се развива в утробата, ще се научи да разпознава гласа ви. Това е важна част от връзката между вас, защото докато дойде моментът на раждането то ще бъде привързано към звука на гласа ви. Около 25 - 26-та седмица бебето ви ще реагира на звуци, които чува извън матката. Гласът на мама е най-ясният заради вибрациите,

Водата определено увеличава производството на кърма от организма на майката. Има обаче и някои храни, които дават допълнителен ефект за количеството й. Ето кои са те. БадемиАвокадоЯбълкиКайсииАспержиБананиЕчемикТелешка супаЦвеклоЕлдаБосилекКафяв оризЧерен сусамКокосово маслоЦаревицаГрахКопърКрушиКиноаСладки

Памперсите съвсем очаквано заемат първо място в класацията ни. Особено за съвсем малките бебета ще ви е нужен поне по 1 за всеки 2 до 3 часа. Вижте какво друго да сложите. Бебешки крем против подсичане Храна Резервен чифт дрехи Любимата играчка на бебето Залъгалка Мокри кърпички Дезинфектант за ръце Шапка за горещите летни дни Слънцезащитен крем

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата “Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си.

“Когато съм безкрайно щастлива, изглеждам така”, написа певицата към кадрите, които публикува със сина си в инстаграм във вторник. На тях Мария Илиева и малкият Александър се радват на слънчевите лъчи до басейна. И певицата - с широка усмивка, и синът ѝ, са сложили слънчеви очила и се радват на почивката си.

Председателят на АПИ официално и четирима най-висши съдии неофициално потвърдиха, че медията е коректна в публикациите “Румен Радев сложи “втора тапа” на разширението от “Младост” до “Цариградско шосе” и за магистрала “Хемус” В необяснимо остро изявление държавният глава съветва как да пишем дописки и кого да критикуваме Румен Радев реши на