За откритието на детския онколог от Сиатъл д-р Джим Олсън заговори цял свят. С много новаторска мисъл и с малко помощ от скорпионите той направи "боя за тумори" - вещество, което се закрепва за раковите клетки, осветява ги и хирургът ги вижда по-ясно. Боята е с хлоротоксин, съдържащ се в отровата на скорпионите. В момента тя се изпитва в 5 клинични изследвания с хора. Ефективна е при рак на мозъка, на простатата, на дебелото черво, на кожата и др. 54-годишният Олсън е така ентусиазиран от нея, че си е татуирал молекулата на хлоротоксина на рамото. За нея той разказва пред в. "Гардиън":

- Как създадохте боята, която прави раковите клетки видими за хирурга при операция на мозъка?

- През 2004 г. на моя пациентка трябваше да се изреже тумор в мозъка. След операцията обаче част от тумора остана, защото хирургът я помислил за здрава тъкан и не искал да парализира детето. Така си дадох сметка, че хирурзите имат проблем да различат раковите клетки в мозъка от здравите. Заех се да търся вещество, с което ракът да бъде осветен. Насочих се към отровата на скорпионите, защото това вещество трябваше да се прицелва само в туморните клетки в мозъка, но не и в здравите. Казах си, че ако има създание, което би могло да ти вкара нещо в мозъка, това ще да е скорпионът, защото той първо парализира плячката си. С екипа ми присадихме човешки тумор на гърба на мишка и го оставихме да нарасне. После смесихме отрова от скорпион с флуоресцираща боя и я инжектирахме в мишката. Само след час-два ракът й светеше ярко. Няма да забравя никога този ден!

- Освен да освети туморите, би ли могла тази отрова да достави в тях и лекарство?

- Точно тя не е подходяща за тая работа, тъй като голяма част от инжектираното вещество попада в черния дроб и далака. Така ще ги отровим. Но с екипа ми сме открили друга молекула – от скакалец – която се залепва само за рака в мозъка и почти не стига до черния дроб и далака. Тя е в основата на бъдещата ни работа.

- Действа ли "боята" и при други видове рак?

С молекулата на боята BLZ-100 вече осветихме няколко вида рак при кучетата. Има доклад, че BLZ-100 се залепва и при почти всички пациенти с доказан рак на кожата, но не се открива при кожни лезии, които според патолога са доброкачествени.

- Каква е разликата между вашата "боя за тумори" и постигането на флуоресциращ образ с 5-ALA, който е одобрен в Европа, но не и в САЩ?

- При 5-ALA хирургът често може да направи по-добра резекция и операцията е по-успешна. Но има и недостатъци. При нарушена кръвно-мозъчна бариера 5-ALA прониква в мозъка и осветява мястото на тумора. Лошото е, че понякога части от него са на места, където кръвно-мозъчната бариера не е нарушена, и поради това не могат да бъдат осветени с 5-ALA. Затова ние се заехме да търсим молукула, която се закачва за всяка ракова клетка и я кара да свети и в двата случая - при запазена и при нарушена бариера. Така хирургът вижда рака клетка по клетка.

- Не е ли отчайващо бавно достигането на всяко ново лекарство до пазара?

- Да, отчайващо е. Например, туморната боя. Собствената ми майка имаше рак и тя щеше да й бъде от полза. Той започна от кожата на лицето и влезе в мозъка. Разпростря се бързо и това можеше да се избегне, ако го бяха осветили. Сега тя е добре... Тези неща искат време. Ако се пришпорват, може да имаме големи проблеми.

- Разкажете за вашия проект "Виолета".

- Той е за изграждане на платформа, в която да бъдат каталогизирани защитните вещества при растенията и животните. Те са в стотици хиляди варианти и могат да се използват при скрининг за човешки болести. За това е нужен експертен екип. Започнах проекта през юни 2013 г. и вече разчитам на 33 учени. Виолета беше едно момиченце, което имаше нелечим тумор в мозъка и знаеше, че ще умре. Тя реши да дари своя тъкан след смъртта си, за да помогне на други деца. Освен това някои от веществата, върху които работим, извлякохме от виолетки.