“Пирогов” взе приз за социално отговорна мисия в детското здравеопазване, Александровска - за клиника.

Трима доайени и лекари с принос в модерното лечение на децата - визионери в медицината, отличи Българската педиатрична асоциация.

Гилдията връчи приз за цялостен принос на трима от учителите на поколения педиатри - проф. Валентина Цанева, проф. Борис Бойкинов и доц. Адриана Анадолийска. Наградените от педиатричнатата асоциация лекари излязоха на сцената за обща снимка.

Наградените от педиатричнатата асоциация лекари излязоха на сцената за обща снимка.

Награда “Педиатрична клиника на годината” бе присъдена на ръководената от проф. Пенка Переновска Клиниката по детски болести към Александровска болница.

Призът за ангажираност с каузата на детското здравеопазване отиде при пироговци, които по инициатива на д-р Асен Меджидиев от 6 г. пътуват из страната и преглеждат безплатно деца в инициативата си “Детско здраве – “Пирогов”.

Като социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване бе отличена “Санофи – България”, а за медийна ангажираност - Гергана Хрисчева от БНР. С родителски вот д-р Захаринка Гочева от 29-и ДКЦ получи наградата “Моят любим педиатър”. Проф. Владимир Пилософ

Проф. Владимир Пилософ

Проф. Владимир Пилософ: Целта е детски здравен парк, което е повече от дървета в двора на болицата

Университетска болница “Лозенец” губи статута си на правителствена и ще се превърне в многопрофилно лечебно заведение за комплексно лечение на деца. Това решение на правителството обнадежди родители и лекари, че може да се сбъдне 30-годишната мечта. Сега родителите са принудени да обикалят с болните си деца центрове и клиники, разхвърляни на 14 адреса в София. За каузата за модерно детско лечебно заведение преди година в инициативен комитет се обединиха над 300 души.

Управителният съвет на Българската педиатрична асоциация подготвя предложения как да се реализира идеята, за да загуби България имиджа си на единствената европейска страна, в която няма национална педиатрична болница, съобщи за "24 часа" председателят на сдружението - детският кардиолог проф. Владимир Пилософ. 

Не е възможно за 6 месеца идеята да се реализира до реално работеща национална болница. Вероятно толкова време ще е необходимо само да се уточнят детайлите, да се чуят вижданията на педиатрите за болницата. Дори да става дума само за техническо преместване, а създаването на нова институция не е просто нанасяне на лекари на един адрес, това време няма да е достатъчно. Вероятно 6-те месеца са срокът да уточним какво правим, смята лекарят.

- Защо?

- Целта не е преустройство, то няма да върши работа. Нужна е модерна детска болница с потенциал за най-съвременно лечение и профилактика, внедряване на нови методи и създаване на стандарти и политики в педиатрията. Идеята е да се създаде болница, която ще ни служи поне 50 г. напред.

За да е работеща институция, болницата трябва да разполага с кабинети и лекари по всички специалности. Смисълът е, като постъпи дете с проблеми, да може да бъде консултирано и лекувано от А до Я на едно място.

- Каква е визията на педиатрите за болницата?

- Идеята е за т.нар. Детски здравен парк, но не в смисъл да има дървета и тревни площи в двора му, а лечебно заведение по модерна концепция.

- Каква е тя?

- Основното е комплексността, възможността да бъдат решавани всякакви проблеми от здравен характер на дете с такъв проблем. Основно трябва да има две големи структури - за лечение и консултативни кабинети по поне 15 специалности. Но това трябва да е и лечебно заведение, в което ще може освен да бъдат преглеждани, изследвани и лекувани деца, да има условия за контакти с родителите, за игри, рехабилитация, дори за обучение на родителите и на самите деца с хронични заболявания как да контролират заболяването и да намаляват рисковете.

До края на годината ще внесем предложенията си в Министерството на здравеопазването. Важен момент е казаното от министъра, че то ще поеме финансирането, че няма да се разчита само на клинични пътеки.

- Вероятно Правителствена болница ще се нуждае от адаптация за новата нетипична за моментна дейност?

- Болницата не е удобна за новата цел най-малкото поради факта, че там към момента има само едно детско отделение. Дори да трябва сградата да се приспособи, а ние не желаем това, няма как да се случи за 6 месеца. Такъв срок няма да стигне само обществените поръчки да се задвижат. Не се съмнявам в добронамереността на идеята на министър Кирил Ананиев, но възприемам срока като време да придобием яснота какво целим и как да го постигнем.