Мръсният въздух уврежда не само дробовете, но и цялото тяло. Микроскопичните частици прах в него влизат в кръвта и стигат до сърцето, мозъка, бъбреците, панкреаса и други органи, каза по Би Ти Ви д-р Александър Симидчиев, председател на сдружението "Въздух и здраве".

Лекарят нарече мръсния въздух в градовете глобална пандемия, която е "с по-големи размери от туберкулоза, пневмония и СПИН, вземти заедно". В България годишно по 8000 души умират заради болест, причинена от фините прахови частици във въздуха, който са дишали.

"По данни на СЗО за 2017 г.ние сме на трето място в света и на второ в Европа по смъртност от замърсяване на околната среда с фини прахови частици. С 217 на 100 000 души сме много близо до Северна Корея и Босна. В другите съседни държави смъртността е 140 на 100 000, т.е. по-ниска", каза пулмологът.

Според д-р Симидчиев мръсният въздух е най-вреден за децата, защото техните бели дробове не са развити напълно. Друга особено уязвима група са хората, страдащи от белодробни болести. "Но в момента дори и здравите са под заплаха. По-продължителното излагане на такова замърсяване отключва възпалителен процес. А хирургичните маски изобщо не могат да спрат праховите частици“, обясни д-р Симидчиев.