Учени предлагат белодробната аспергилоза да се добави към рисковете от грипа

Тежкият грип изненадващо се оказва свързан с повишен риск от системна белодробна аспергилоза. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

За отскоро забелязаната тенденция в Европа съобщава в секцията си за респираторните инфекции авторитетното научно издание “Лансет”.

Доскоро се е смятало, че това е заплаха основно за хора със сринат имунитет, но се оказва, че рискът надига глава и при хора, които допреди инфлуенцата са били в задоволително здраве.

Изглежда разумно белодробна аспергилоза да се добави към списъка на усложненията на грипа, казват в коментар към данните от най-новото проучване д-р Фредерик Ламот и д-р Тиери Каландра от Университетската болница към Медицинския факултет в Лозана, Швейцария.

Причинява се от

микроскопичната

плесенна

гъбичка аспергилус

Родът съдържа повече от 250 вида, които са разделени в 22 отделни групи. От тях поне 13 вида имат клинично значение при човека, птици и други животни. Без подходящо лечение гъбичките в организма имат фатален потенциал.

В най-новото проучване инвазивна белодробна аспергилоза е диагностицирана при 19% от изследваните пациенти с пневмония от тежък грип. Детайлният анализ сочи, че от гъбичката са били нападнати 32 процента от болните с отслабени защитни сили и 14 процента от имунокомпрометираните. В контролната група на болните с “обикновена” пневмония само 5 на сто са развили аспергилоза.

В рамките на 90 дни от постъпването в спешно отделение битката с болестта изгубили половината от пациентите с тежък грип и аспергилоза едновременно. От тези, които са били само с усложнена пневмония - 28%.

Случаите на

аспергилоза при

грипна пневмония

са поравно при

повалени

от А и В щамове,

Тежестта на протичане на грипа, а не подтипът е определящ за степента на риска, смятат на този етап учените.

В различните години на проучването честотата на лошата комбинация варира, но в нито един от наблюдаваните 7 сезона не пада под 10 процента средно за цялата извадка.

Експертите предполагат, че

увреждането на

респираторния епител

в резултат на грипа

улеснява изявата

на инвазивния

аспергилус

Синдромът на острия респираторен дистрес от грипа също може да обезсили имунния отговор към коварната плесен.

Гъбичките се срещат навсякъде по света, особено през есента и зимата в северното полукълбо. Имаме ги и в домовете.

Във всяка саксия със стайно цвете може да има някакъв вид аспергилуси, обясни проф. Кантарджиев. 

Само част от многобройните видове плесени могат да причинят заболяване и то не при всички хора. В началото обаче може да липсват ясни симптоми, че човек развива определена разновидност на аспергилоза.

Повечето хора са естествено защитени и не боледуват. Учените  допускат, че при грип рискът може да се увеличи значително.

Патогенът не е нов, нито диагнозите, до които води. Всъщност

гъбичката разболява

по много начини -

причинява от

алергия и астма до

животозастрашаващи

генерализирани

инфекции

Хората с инвазивна белодробна аспергилоза обикновено се оплакват от повишена температура, кашлица, болка в гърдите, стягане, задух, общ дискомфорт, които не отговарят на стандартните антибиотични терапии.

Всяко белодробно заболяване, което води до образуване на кухини в деликатните органи, може да остави отворена врата за развиване на аспергилус. Спорите проникват в кухината и покълват, образувайки плътна гъбична колония. Но микроорганизмът може да се засели и по други механизми. Например да намери благодатна почва върху увредените от грипа лигавици на дихателните пътища, предполагат учените.

Ламот и Каландра отбелязват в коментара си още една възможна причина. Тежкият грип може да предизвика силен вроден имунен отговор, индуциране на цитокини и в крайна сметка до подриване на имунитета и предразположение към белодробна аспергилоза.