През XXI в. пушенето ще убие 1 милиард души. Така че, който пуши си струва да спре. Отказът от този навик обаче никак не е лесен. Питайте пушачи и особено онези, които все не успяват да станат бивши пушачи.

Причината е, че пристрастяването на мозъка към никотина е по-силно, отколкото към хероина. Тоест на наркомана му е по-лесно да се откаже от дозата си, отколкото на пушача - от цигарата. Освен това никотинът се закрепва за белите кръвни клетки и чрез тях достига до всички тъкани. Той е и "силно еуфоричен", като реакцията на организма варира в зависимост от дозата в същите рамки като реакцията на кокаин, амфетамини и морфин. Никотинът има 5-10 пъти по-силен еуфоричен ефект от кокаина. Той обаче е твърде краткотраен и тъкмо заради това пушачите имат нужда да пушат през целия ден, вдишвайки никотин на малки дози.

Абстиненцията на пушачите за никотин е силна колкото абстиненцията на наркомана за хероин. Именно заради този никотинов глад те продължават да пушат, макар много от тях да са наясно колко си вредят. Трябва да им се помогне.

На цигарените кутии вече се изписва номер на телефон, на който да се обадиш безплатно и да получиш помощ за отказ от пушене. Но има и един доста лесен трик за спиране на цигарите. Той помага да се въздържиш, когато ти се прииска много силно да запалиш цигара. Просто сдъвкваш едно листо стевия и никотиновият глад изчезва. За пръв път този трик е описан в книга със съвети от 1899 г. Там пише, че стевията е толкова сладка, че само с едно изядено листо сладкият вкус в устата остава за цял час. Именно той прогонва желанието да се пуши.

И човек хем спира цигарите, хем не напълнява, хем и не налита на сладко и бонбони като другите отказващи се пушачи.

Отглеждане

Който иска да, може да си отглежда стевия на балкона и вкъщи. Но трябва да е наясно, че растението е топлолюбиво и студовете в късната есен го убиват. Ако обаче бъде опазено от тях, напролет ще покара нови листа.

Стевията иска място, така че трябва да се сади през половин метър. Като израсте, ще е към 80 см висока и ще се разпери на 50 см ширина. Ако живеете в Петричко, където сняг май не пада, може да отглеждате стевия целогодишно и да берете листа. На третата година обаче растението губи от силата си, затова листата трябва да се оберат преди това. Стевията може да се гледа и в саксии с диаметър 30 см с добре наторена пръст и малко компост най-отгоре, за да се задържа влагата за плитките корени.

Не я поливайте често обаче! Стевията е много чувствителна към водата, когато покълва и ще умре от много вода. Само през летните горещини се полива по-често, но не по много.

Бране

Наесен стевията цъфти с красиви бели цветове. Те обаче трябва да се орежат, за да покарват повече листа. Те се берат колкото може по-късно наесен, тъй като тогава в листата се натрупва най-много сладост. Затова си заслужава и да се покриват с найлон срещу слана и да изкарат колкото може по-дълго до зимата. Освен листата се бере и връхчето на клончето, защото и в него има много стевиозид (сладкото вещество в стевията).

Съхранение

Набраната реколта листа на стевия се оставя да съхне на вълнено одеяло при топло и слънчево време. Стига й един такъв ден през есента, но не я оставяйте през нощта, защото ще се навлажни пак от росата. Изсушените листа се стриват на пудра с миксера, но може и с ръчна кафемелачка, и се държат в затворен буркан.

Употреба

За бързо блокиране на никотиновия глад се препоръчва да се поръсват на езика щипка-две от сушената стевия. Ако ще я използвате като заместител на захарта за послаждане, имайте превид, че 1/8 ч.л. сушена стевия е равна на 1 ч.л. захар. Сушените листа стевия пък са 4 пъти по-сладки от пресните.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*