Причина за бъбречните колики в голям процент от случаите е бъбречно-каменната болест. Чест повод за заболели бъбреци е и пиелонефритът, който може да протича хронично, ако не се вземат мерки. Случва се и човек да получи бъбречна криза веднъж в живота и тя никога да не се повтори. Преди лечението е важно много точно да се установи причината.

При бъбречна криза се пият по 3 л минерална вода на ден

В случай на внезапна криза болката в областта на кръста е толкова силна, че сковава на легло и нерядко предизвиква гадене и повръщане. Тук изходът е един - веднага да се повика Бърза помощ и да се инжектира мускулно коктейлът БАП – бусколизин, аналгин и папаверин. След кризата неразположението няма как да мине без пиене в големи количества на минерална вода. Отварата от червена боровинка също облекчава болките. Добра идея е топлият чай с лимон и запарките с копър, целина, резене, жълт кантарион.

Кризата се облекчава и с отвара от клонки и кора на дървото скоруша. За спасяване от песъчинки духовният учител Петър Дънов препоръчвал в половин кофичка кисело мляко всеки ден да се слагат 20 стръкчета ситно нарязан магданоз и да се изяжда вечер 30 мин преди храна до изхождане на „мъчителя“. Нерядко при бъбречни проблеми лекарите препоръчват хранене без месо, шоколад, дори и без млечни продукти за известен период.

Целия текст четете тук