По повод Межународния ден на мъжа - 19 ноември, британските медии публикуваха някои данни за дереджето на мъжете по света. Ето най-стряскащите от тях:

Всеки пети умира преди да навърши 65 г.

Според доклад на СЗО от 2014 г., ревизиран през 2017 г., 19% от мъжете по света умират преди да са навършили 65 г. Най-често причината за тяхната смърт е ракът, следван от болестите на кръвоносната система.

При мъжете рискът от рак е с 14% по-голям, отколкото при жените. А рискът да умрат от тази болест при мъжете е с 37% по-голям, отколкото при жените.

Най-често мъжете стават жертва на рака на простатата - 25% от всички случаи на рак при мъжете и 13% от всички смъртни случаи заради рак.

Отчасти това се дължи на неглижирането на здравето, характерно за мъжете. Мъжете на възраст между 20 и 40 г. ходят два пъти по-рядко на доктор от жените на същата възраст. Мъжете по-малко се интересуват от своя здравен статус, по-рядко забелязват симптомите на рака и по-рядко четат листовките на лекарствата, които са им предписани.

Най-после мъжете пушат и пият повече от жените.

86% от бездомниците

Да останеш без покрив над главата, е мъжка орисия. Навсякъде по света 80-90% от бездомниците са мъже - средно 86%, показа английско проучване. А от хората, живеещи с един крак вън от дома (заплашени от изгонване, преспиващи на дивана у приятели и близки и пр.) 84% са мъже.

Данните са от началото на тази година. Има и сравнение с положението през 2013 г. Според него броят на умрелите бездомници на улицата или в приюти се е удвоил за 4 г. и 90% от жертвите са мъже.

Двойно по-често жертва от насилие

Според статистически доклад на ООН рискът за мъжете да станат жертва на насилие е двойно по-голям. Това важи и за децата от мъжки пол. През 2009 г. две трети от жертвите на убийства са били мъже.