Изкореняването на таласемията е благородна цел. Това е наследствена болест на кръвта с тежка анемия, която с времето уврежда органите и може да е фатална. Болестта ще изчезне, ако изчезне дефектът в гена, който я причинява. (Нарича се HBB и кодира част от молекулата на хемоглобина.)

Това вече не е само теория. Става с новата техника за манипулиране на ДНК CRISPR/Cas9. Няколко екипа са готови да я приложат на болни от таласамия. Ще стане, като модифицират стволовите им клетки, от които се образуват еритроцити.

Но могат да стигнат и по-далече. Като променят HBB гена в оплодена яйцеклетка (наричана зигота) и от нея се роди човек, той няма да страда от болестта. Потомците му също няма да страдат. Това обаче ще е етичен пробив - човекът ще е генно модифициран.

Тази спорна перспектива вече е проверена експериментално. Екипът на д-р Хуан Цзюнцзе от университета "Хун Ятсен" в китайския град Гуанджоу описа в сп. "Протеин енд сел" как са опитал да направи тъкмо това с 86 зиготи, получени от ин витро клиника. Те били негодни, тъй като били оплодени с по 2 сперматозоида. Но за експеримента били подходящи. Той пропаднал, но от него има доста поуки за следващ по-успешен опит.

От 86-те зиготи 71 понесли процедурата и 54 били проверени дали тя е била успешна. При 28 ДНК наистина е била променена и после клетката се е самопоправила. Само в 4 зиготи обаче това станало с нужния ген. Но пък настъпили "непредвидени" мутации в други части на HBB и в подобни на него гени. При зародиш това би довело до сериозно увреждане.

Д-р Цзюнцзе не е сам. Според сп. "Нейчър" още 4 екипа в Китай работят по същата технология. Има слух, че д-р Цзюнцзе първо предложил статията си на "Нейчър" и "Сайънс" (най-престижните в научни издания в света), но те я били отхвърлили. А "Протеин енд сел" пише, че тя е одобрена за публикуване 2 дни след като е била получена - бързина, за която учените по света могат само да мечтаят.