Трябва ли

да се вземат

витамини

за по-добра

защита от болести,

как да укрепим

имунната си система

в навечерието на

идващите студени месеци,

пита читателката ни София Н.

“24 часа” предоставя мнението на популярни специалисти.

Ще откликнем и на вашите въпроси, свързани с храненето и здравословното тегло.

Може да ги задавате

на телефон 02 942 25 62

и чрез имейл [email protected]

Съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели.

Ето отговорът на д-р Спаска Лесичкова: В последните години се отдава изключително голямо значение на имунната система за човешкото здраве. Тя осъществява защитата ни срещу различни инфекциозни причинители - вируси, бактерии, гъби, паразити и др. Настъпва сезонът на настинките и вирусните заболявания, които подлагат на изпитание нашата имунна защита. Простудните заболявания са най-актуалният проблем през есента и зимата. Те се причиняват от грипните вируси А, В и С (причинителите на грипа), но също така и от коронавируси и реовируси. Тези заболявания за кратко време обхващат големи групи хора и при несвоевременно лечение могат да предизвикат сериозни белодробни усложнения.

Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Основна роля има профилактиката - пре- и постекспозиционна, и правилната антивирусна терапия.

Укрепването на имунната система изисква комплексен подход:

1. Спазването на правилен

хигиенно-диетичен режим

е от първостепенно значение. Достатъчният и пълноценен сън и редовните, поне около 1 час дневно, разходки на чист въздух са много важни. Движението подобрява дишането, ускорява изхвърлянето на въглероден двуокис и усилва притока на кислород към белите дробове. Това подобрява локалния имунитет по хода на дихателната система и повишава кислородното насищане на кръвта

2. Пълноценно

и балансирано хранене

Приемът на достатъчно белтъци, полиненаситени мастни киселини, витамини и микроелементи е необходим за функционирането на клетките на имунната система. Недостигът им води до имунен дефицит и предразположеност към инфекции. Диетата трябва да съдържа пресни плодове и зеленчуци, месо и риба, мед, ядки.

Необходим е прием на достатъчно количество течности - топли напитки, прясно приготвени сокове.

3. През есенно-зимния

период е препоръчителен

прием на витамини

и микроелементи

Витамин D е с доказана имунорегулаторна функция, а витамините С и Е с антиоксидантната си активност намаляват тежестта на простудните заболявания.

Селенът и цинкът са кофактори в имунния отговор срещу различни инфекциозни причинители.

4. Напоследък в нашата

практика наблюдаваме

голям успех от прилагането

на имуномодулатори

Имуномодулаторите са биологично активни субстанции, които специфично и/или неспецифично влияят върху имунната система, като стимулират собствените защитни механизми на организма.

Има различни групи имуномодулатори: фитоимуномодулатори - растителни имуномодулатори (ехинацея, туя, алое вера, алфа- и бета-глюкани и много други от растителен произход) и синтетични, каквито са дериватите на инозина и полибактериалните имуностимулатори.

Различните видове препарати повлияват различни звена на имунната система. Имуномодулаторите от всякакъв произход, приложени разумно и по подходящ начин съобразно състоянието на човека, неговите физиологични и възрастови особености, ограничават прекомерната употреба и дори злоупотреба с антибиотици, която отдавна се е превърнала в сериозен медицински проблем. Статистическите данни сочат, че при инфекции на дихателната система особено в детска възраст се предписват антибиотици при 68-80% от случаите, което води до нарастваща резистентност към антибиотиците.

5. Специфичната

имунопрофилактика

чрез ваксини

е най-ефективното средство за превенция на грип и неговите усложнения. Целенасочено трябва да бъдат имунизирани рисковите групи, при които възможността за заразяване е много по-честа или заболяването протича тежко и с усложнения: жени, които планират бременност по време на грипния сезон; медицински специалисти, работещи с пациенти; лица в напреднала възраст, болни с имунодефицитни състояния, сърдечни заболявания, хронични респираторни заболявания и болести на обмяната.

Ефикасността на ваксините зависи в голяма степен от антигенната близост между ваксиналните и циркулиращите щамове на грипните вируси. Значение имат също възрастта, здравният и имунният статус на ваксинираното лице.

Най-доброто средство за борба с вирусните заболявания е профилактиката. Няма съмнение, че доброто познаване и активното използване на средствата за имунопрофилактика в ежедневната клинична практика ни гарантират по-добро здраве и по-дълъг живот. Изборът на подходящия имуномодулатор се прави от специалист в областта на клиничната имунология след предварителна оценка на клиничния и имунологичния статус.