Медицината горещо препоръчва ваксините като средство за предпазване от болести. Но напоследък се надига и съпротива срещу тях, която се подхранва от общуването в социалните мрежи.

Този феномен далеч не е само български. В. "Ню Йорк таймс" наскоро писа, че процентът на ваксинираните деца в Калифорния вече е по-малък, отколкото в Южен Судан.

Тук публикуваме последователно два текста за ползите и за вредите от ваксините. Интелигентният читател ще забележи, че единият е аргументиран доста по-добре.

1. Ваксината е сигурен начин да предпазите детето от болести. Според имунизационния календар на България в сила от юли 2014 г. задължителни са имунизациите срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит B, туберколоза, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип В, пневмококи, морбили, паротит и рубеола. Освен тях има препоръчителни, които се плащат. Сред тях са хепатит А, тиф, бяс, жълта треска, ротавирусна инфекция, папилома вирус, против грип и др.

2. Според СЗО в Европа всяка година умират над 30 000 деца от болести, за които има ваксини.

3. Имунитетът след ваксина е най-близък до естествения, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор. Ваксините са така направени, че провокират максимално сходна реакция с тази при изграждане на естествен имунитет.

4. Не се използват "живи" ваксини. Според д-р Кунчев прилагат се най-вече ваксини с "убита" компонента. А не както е било преди - с живи агенти за дадена болест.

5. Имунизациите са най-доброто в медицината, заяви проф. Мира Кожухарова, заместник-директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Те не лекуват заболяване, а предпазват от него.

6. Много по-лесно се изгражда имунитет след ваксина. Проф. Кожухарова изтъква, че е много по-безрисково за организма да изгради имунитет при среща с тестван вариант на агент, отколкото с истински причинител.

7. Предпазват не само от болести, но и от усложненията им. Например ваксината срещу морбили предпазва и от морбилна пневмония и енцефалит.

8. Качеството им се следи стриктно. Проф. Кожухарова изтъква, че ваксините се прилагат в цял свят и контролът е изключително силен.

9. В медицинската общност няма дебат "за" и "против" ваксините. Тя е убедена в ползите от тях.

10. Предпазват от много болести. Например пневмококовата ваксина предпазва от 7 до 10 щама.

11. Създават "колективен имунитет", тъй като защитават не само човека, но и обществото. Когато са ваксинирани достатъчен брой хора, заразата не се разпространява.

12. По календар са безплатни. В България се предлага да са препоръчителни. Но дали тогава хората ще се ваксинират? Сега задължителните се поемат от Здравната каса, а доброволните - от родителите. Ако всички са доброволни, огромни групи от населението може да не ваксинират децата си заради високата цена. Задължителните струват: за пневмококи - 80 лв., за хепатит - 60 лв., 5- и 6-съставни - 50 лв., за морбили, паротит, рубеола - 20 лв. Тези цени са за 1 доза. Повечето ваксини се прилагат в 2-3 дози в първите 2 г. на детето.

13. Като ваксинирате своето дете, предпазвате и чуждите деца. Според проф. Кожухарова през 2010 г. у нас имаше епидемия от морбили, избухнала именно заради масов отказ да се ваксинират деца.

14. Допринасяте да няма епидемии. Според вирусолога д-р Робер Пике свободната политика във Франция с ваксините причинява епидемии. Той дава пример с имунизациите срещу хепатит В и рубеола, които не са задължителни. От усложнения след хепатит В в страната годишно умират по 1500 души. През 2011 г. е имало над 4000 болни от рубеола.

По данни на СЗО през 70-те г. имунизациите срещу коклюш във Великобритания спадат, защото болестта се смята за овладяна. През 1977 г. обаче избухва епидемия и 5000 деца влизат в болници. След отпадане на задължителната ваксинация в Германия срещу коклюш през 60-те г. има няколко епидемични бума.

15. Искат попълнен имунизационен картон за записване в ясла и детска градина. В България родителите имат право да откажат да поставят на детето си дори задължителна ваксина. Това става с декларация, попълнена и подписана пред личния лекар. Попълнен картон се изисква и от хора в зряла възраст за заемане на някои длъжности, както и при искане на визи за някои страни.

16. В България не са убили никого. Въпреки многото спекулации у нас няма смъртни случаи от ваксини, изтъква проф. Кожухарова. Нямаме доказан случай на смърт на дете, причинена от ваксинация. Но има умрели деца, които не са били имунизирани.

17. Много от страничните ефекти от ваксините са преувеличени и не са доказани. В блога си д-р Валери Велев от Медицинския университет в София (www.spock.blog.bg) пише, че за най-опасните ефекти, приписвани на ваксините, няма достоверни доказателства. А за вредните съставки в тях като алуминия - че ги съдържат и много други продукти: "Ако детето ви има всички ваксини, от тях то е получило 4 мг алуминий за 6 месеца. За това време от кърмене получава над 10 мг, а от адаптирано мляко - над 100." Ако във ваксините се добавя формалдехид, после той се подлага на пречистване; желатинът също е пречистен. Живакът е премахнат като консервант в тях още преди 20 г.

18. Ако се поставят правилно, рисковете от усложнения са минимални. Най-важното е да се спазва хигиена на поставяне. В листовките пише, че имунизация не се прави, ако ваксината не е съхранявана в хладилник, ако е нарушена целостта на опаковката; ако не е бил извършен обстоен преглед; ако пациентът е болен (дори хрема може да провокира тежки реакции на ваксината); ако пациентът е здрав, но някой около него е болен; ако страда от алергии, ваксина се прави след подготовка, назначена от алерголог. Ваксината не се поставя веднага след изваждане от хладилник, защото може да причини алергичен шок.

19. Ваксините изкореняват смъртоносни болести. Например едрата шарка. През XVIII в. тя убива по 400 000 души годишно. През XIX в. е въведена имунизация в някои страни, но през XX в. от едра шарка умират над 300 милиона души. От 1967 г. СЗО започва кампания за ваксинация в цял свят. През 1980 г. обявява, че едрата шарка е изкоренена. Ваксинацията срещу полиомиелит е снижила случаите с 99%, а драстично са намалели и случаите на тетанус, дифтерия, рубеола и морбили.

20. При отказ от ваксинация на големи групи хора, се стига до момент, когато болести, считани за изкоренени, се появяват отново. Например през юни 2016 г. в Испания момче се разболя от дифтерия - първи случай в Европа от 30 г. насам.

За 20-те възражения срещу ваксините четете тукОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*