30°C   София
 

Хълцането е досадно, особено за този, който хълца. Трае минути, но може да продължи и много дълго, дори седмици. Случва се след обилен прием на течности, преяждане или ядене на лютиво.

Хълцането всъщност е повтарящи се съкращения на мускула на диафрагмата, които не се спират с усилие на волята. Свързано е с внезапно вдишване на голям обем въздух и затваряне на епиглотиса - капачката над ларинкса, която не позволява при гълтане хранителни частици да влязат в трахеята. При тези ритмични контракции на диафрагмата през гласните връзки излиза струя въздух с особен интензитет и се издава специфичен шум.

В опасните случаи хълцането е резултат от белодробна пневмония, езофагит, гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), панкреатични нарушения, алкохолизъм и хепатит. Може да се появи и след операция в коремната кухина. Тогава над черния дроб или купола на диафрагмата се формира абсцес.

Децата много хълцат. Има първолаци, които хълцат цял учебен час. Тогава урокът спира и целият клас начело с учителката дава съвети какво да се направи. Носят вода, карат ученика да ляга на чина и настъпва всеобща тревога. А той си хълца на пресекулки. Тогава викат директорът на училището, а той вика лекар.

Ако зрител в киносалон се разхълца в тъмното, може да се стигне до прекъсване на прожекцията и извеждането му навън от разпоредителката.

С възрастта обаче хълцането се разрежда и дори съвсем изчезва. Има хора, които са забравили кога за последно са хълцали.

Има различни способи за овладяване на спазъма. Някои го постигат за секунди.

Билки

Ефикасен е например топъл чай от лайка (Matricaria recutita - Тръбеста лайкучка). Тя има антиспазматично действие. Друга напитка, която носи облекчение, е от мента, дъбравник (Eupatorium perfoliatum), лют червен пипер и лимон. Тя се прави така: Вземат се по 1/2 ч.л. тинктура от мента и от дъбравник и с няколко щипки червен пипер и сока на четвърт лимон се разбъркват в чаша топла вода.

Има още 7 начина

за спиране на хълцането. Чрез тях се потиска или прекъсва нервният импулс, причиняващ цикъла на спазматичното хълцане.

- Поемете под езика 1 ч.л. захар и я оставете да се разтопи бавно. Може и да я погълнете още суха.

- Наведете се от кръста напред с чаша вода в ръка и отпийте откъм обратния ръб на чашата.

- Потъркайте с памуче горната част на устата по мястото, където се събират мекото и твърдото небце.

- Задръжте дъха си и преглътнете в момента, в който усетите да се задава поредният импулс да хлъцнете. Може да се наложи да направите така още два-три пъти, докато хълцането спре.

- Заврете уста в хартиен плик. Вдишайте и издишайте бързо и силно поне 10 пъти. Обхванете краищата на плика с ръце, тъй като е нужно той да прилепва добре до лицето и да няма пролуки за въздуха около устата ви.

- Смучете резен лимон, поръсен с лют пипер или потопен в ангостура битер. (Това е горчива настойка на спиртна основа от билки от рода Gentiana, придаваща й "сух" вкус.)

- Изпийте 1 ч.л. оцет.

- Ако дете почне да хълца, разтрийте го леко по гърба, докато му говорите да задържа дъха си и да не се киска.Емилиян
11/08/2018 19:26:40

Изпитан сигурен метод е гаргара с хладка вода при силно отметната назад глава с възможно най-продължително задържане. Спазъмът изчезва без да се повтаря повече.

Недко
11/13/2018 17:57:52

Отпиваш вода в устата си без да я преглъщаш.После с пръстите /палците и ср.пръст/на двете си ръце запушваш силно носа и ушите и тогава бавно преглъщаш.След 5 сек бавно отпускаш носа и ушите и си готов. Проверено в годините.При неуспех от първия път повтаряш-все ще стане!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Италианските власти от адриатическия град Сенигалия, област Марке, предотвратиха извършването на кражби по домовете от страна на двама българи, съобщиха местните медии. 30-годишният М.И. и 21-годишният А.М. били преследвани с патрулна кола, а после в преследването се включил и хеликоптер на полицията от Пескара.

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи за пръв път в света да получат течен магнит, съобщи в. "Мейл он сънди". Откритието се счита за пробив в науката, тъй като течният магнит запазва свойствата си дори при промяна на формата. Той ще позволи на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, предаде БТА.

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват